időjárás 20°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Alkotmányellenes törvénymódosítás

Munkatársunktól
2010.06.13. 22:00

Alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság a szövetkezetekről szóló törvény ez év februári módosítását, mivel annak harmadik paragrafusa visszamenőleges hatálybaléptetésről rendelkezik, márpedig ez a testület szerint súlyosan sérti a jogbiztonságot. A módosítás célja az volt, hogy az iskolaszövetkezetek, a tagok és az iskolaszövetkezettel valamilyen szolgáltatás ellátására jogviszonyt létesítő harmadik személyek közötti kapcsolat jogi kereteit pontosítsa. Eszerint az iskolaszövetkezeti tagok foglalkoztatásának sok eleme kikerült volna a munka törvénykönyvének hatálya alól. Vagyis e foglalkoztatási forma nem minősült volna munkaerő-kölcsönzésnek, hanem egy új foglalkoztatási kategóriát alkotott volna.
Az Alkotmánybíróság honlapján közzétett határozat szerint a törvény az iskolaszövetkezeti tag munkavégzését illetően új szabályokat állapít meg, s ezen eltérő szabályok visszamenőleges érvényesítése nem lehetséges. A visszamenőleges hatálybaléptetés ezekben az esetekben azt jelenti, hogy a már létrejött munkajogi szerződések visszamenőleg válnak törvénysértővé, vagy ugyanígy kérdőjelezhető meg a törvényességük.
A szövetkezeti törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági eljárást Sólyom László köztársasági elnök kezdeményezte márciusban, mert álláspontja az volt, hogy alkotmánysértő lehet a visszaható hatályú érvénybelépés. A törvény ellen nemcsak a köztársasági elnök, hanem a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége is felemelte a hangját. Korábban Csaposs Noémi, a szervezet elnöke úgy fogalmazott: a módosítás egyik komoly következménye az lehet, hogy a munka törvénykönyve szerint legálisan működő cégek által foglalkoztatott nem diák munkavállalók nagy számban szorulnának ki a munkaerőpiacról. A szakember hozzátette: az iskolaszövetkezetek által végzett tevékenységek jelentős része valójában munkaerő-kölcsönzés, ám ezt a felek – annak érdekében, hogy a kapcsolódó járulékkedvezményt kihasználják – vállalkozási tevékenységnek állítják be.
Míg az LMP üdvözölte tegnap az Alkotmánybíróság döntését, addig a távirati iroda beszámolója szerint az MSZP úgy látja: a törvény módosítását – mivel tartalmi kifogás nincs ellene – újra be kell hozni az Országgyűlés elé. Varga László szocialista parlamenti képviselő azt mondta: pártja partner lesz a módosítás mielőbbi elfogadásában.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.