Bóbitalottó

2010. 06. 14. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonegyedik századba tévedt, vándorlelkű poéta Becsy András, ki három szólamban járja végig egy mai ember virtuális és valóságos útjait – klasszikus metrumok ritmusára. A Franciakrémes című verskötet finoman metszett hexameterek, jambusok és trocheusok, szonettek és páros rímek változatos formavilágával vezet végig bennünket írója életének külső-belső színterein. Az R-küldemények című első ciklus minden versét a magyar és a világirodalom egy-egy klasszikusának ajánlja, s bravúros adaptációs készséggel azonosul a megidézett költővel, ahogy többek között a Merülő Saturnusban teszi ezt Weöres Sándor, az átlényegülés hazai nagymestere. Magát Weörest is megszólítja és megidézi Becsy: „Bóbita élete Teljes, / szokta sorolni a sok jót, / zárja, vigyázza a várát, / rendre kitölti a lottót.” Intenzív erővel azonosul a nagy példaképek, József Attila, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Simonyi Imre, Pilinszky János, Szabó Magda, Mészöly Dezső, Szilágyi István, Shakespeare, Thomas Mann, Hemingway és Salinger hangnemével, az élményanyag viszont jobbára huszonegyedik századi. Kivétel a Krúdy Gyula bolyongásait újjáélesztő Halandók díja, amelyben Becsy, megkettőzve a bravúrt, Homérosz eposzainak légkörét egyesíti Krúdy kávéházi univerzumával, egymáshoz lényegítve két nagy vándort, a hazavágyó Odüsszeuszt és Krúdy otthonról menekülő Szindbádját. A címadó Franciakrémes a harmadik örök utas Márai Sándornak, a világrészek vándorának stílusában meséli el a költő találkozását a szegedi Virág presszóban egy csodálatos – föltehetően egyetemista – lánnyal, Zsenával és persze a franciakrémessel. A második ciklusban a Zsena-történetek elevenednek meg, szonettekbe, epigrammába tömörített keserédes versnovellák két fiatal intellektuel szerelméről, civódó idilljeiről, szakításáról. A jelenhez az ironikus-játékos című Hátrahagyott versekben, a harmadik ciklusban érkezünk. A harminchét éves költő úgy köszön el pikareszk, fővárosi és vidéki élményeket vegyítő ifjúságától, hogy tisztában van azzal is: korai még a búcsú. Az olvasó pedig várja az ígéretes szellemi kalandregény folytatását – versben.
(Becsy András: Franciakrémes. Kortárs Könyvkiadó, Budapest, 2010. Ára: 1000 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.