Életre kel a G jelű „halálcsoport” is

Ma a „halálcsoportnak” titulált G jelű kvartettben is megkezdődnek a küzdelmek a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, de az ötszörös vb-győztes és most is a torna egyik legnagyobb esélyesének számító Brazília – Kassai Viktor játékvezetése mellett – egyelőre bemelegíthet a Koreai NDK ellen. A Portugália–Elefántcsontpart találkozón ugyanakkor borítékolható a forró hangulat. Az F csoportban Szlovákia története első vb-meccsét játssza Új-Zéland ellen.

2010. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1982-es spanyolországi világbajnokságon válogatottunk ezen a napon, június 15-én verte 10-1-re Salvadort, a rúgott tíz gól azóta rekord a vb-históriában, de a hasonlóan nagy aranyú két kiütés egyikét is a magyar együttes mérte az ellenfelére, az Aranycsapat 1954-ben Dél-Koreát 9-0-ra gázolta el. (Jugoszlávia pedig 1974-ben söpörte le 9-0-val a pályáról Zairét.) 1986-ban még kijutottunk Mexikóba, ám nem volt benne sok örömünk, azóta pedig mindössze Puhl Sándor és Vágner László révén képviseltettük magunkat a földkerekség legnépszerűbb játékának csúcseseményén. Igaz, Puhl maga is feljutott a legnagyobb magaslatra, hiszen 1994-ben, az Egyesült Államokban ő dirigálta a Brazília– Olaszország finálét, s előtte még két csoportmeccset, valamint egy negyeddöntőt is vezetett közmegelégedésre. Vágnert viszont gyaníthatóan még ma is sokan oroszlánok elé vetnék Kamerunban azután, hogy az 1998-as franciaországi torna Chile–Kamerun (1-1) csoportmeccsén – ami a második megbízatása volt – annullálta Omam Biyik szabályos gólját, így a „szelídíthetetlen oroszlánok” kiestek. A kameruni szövetség tisztviselői rögtön a találkozó után szidalmazni kezdték, az afrikai lapok fajgyűlölőnek nevezték, a FIFA pedig – bár Sepp Blatter elnök a nyílt színen kiállt mellette –, megelőzve a nagyobb botrányt, gyorsan hazaküldte honfitársunkat.
Reméljük, a Bajnokok Ligája-meccseken edződött és a pekingi olimpia döntőjét, az Argentína– Nigéria (1-0) találkozót többek között Messinek, Mascheranónak, Agüerónak, Odemwingie-nek gond nélkül levezénylő Kassai Viktor tovább maradhat Dél-Afrikában. Ma a G csoportbeli Brazília–Koreai NDK meccsen debütál a johannesburgi Ellis Parkban, asszisztense Erős Gábor és Vámos Tibor lesz. S az biztosnak tűnik, hogy az ázsiaiak nem sokat reklamálnak majd; legalábbis Észak-Koreában nem szokás elégedetlenkedni… A papírforma alapján az ötszörös vb-1. és a világranglistán éllovas braziloknak könnyedén kell venniük az első akadályt, és a jelek szerint nem szenvednek önbizalomhiányban sem. „Készen áll a csapatunk! Nemcsak az első meccsre, hanem az egész tornára” – jelentette ki magabiztosan Robinho, aki a Felipe Melo, Gilberto Silva, Elano, Kaká középpályás szekció előtt Luis Fabianóval rohamozza majd a kevésbé ismert Ri Mjong Guk kapuját.
Fel lehet persze idézni, hogy a KNDK az 1966-os angliai világbajnokságon 1-0-ra legyőzte Olaszországot, és ezzel első ázsiai válogatottként jutott tovább a csoportból, a negyeddöntőben pedig 3-0-ra vezetett Portugália ellen (majd jött Eusebio és 3-5 lett), de a történelem aligha ismétli önmagát. Azzal együtt, hogy a katonai kiképzés jellegű edzőtáborokban részt vett észak-koreaiaknak erőnléti problémájuk aligha lesz.
A csoport másik mérkőzését Elefántcsontpart és Portugália vívja, s a nagy kérdésre, hogy Didier Drogba pályára lép-e az „Elefántoknál”, csak akkor tudjuk meg a választ, amikor a szövetségi kapitányoknak kötelezően le kell adniuk a csapatnévsort. A Chelsea légiósa még június 4-én, a Japán elleni felkészülési mérkőzésen törte el a könyökét, s bár a sikeres műtét után a múlt héten már sínbe tett kézzel edzett, hétpecsétes titok, hogy vállalja-e a játékot. Ám ha abból indulunk ki, hogy a csoportból Brazília biztosan továbbjut, akkor a mai találkozó jelentőségét nem kell különösebben ecsetelni.
A világranglistán harmadik portugálok a vb előtt hazai pályán roppant kínos 0-0-t játszottak a Zöld-foki-szigetekkel, utána 3-1-re verték Kamerunt, majd már Dél-Afrikában 3-0-ra Mozambikot, de még van hova javulniuk. Főleg a legnagyobb sztárjuknak, Cristiano Ronaldónak, aki a válogatottban legutóbb tavaly februárban, a finnek elleni barátságos meccsen volt eredményes, de azon is csak 11-esből, tétmérkőzésen pedig a 2008-as Eb-n szerezte eleddig utolsó gólját a nemzeti csapatban. „A gól olyan, mint a ketchup. Erőltetni kell, és egyszer csak megindul” – érzékeltette a Real Madrid játékosa, hogy miképpen vethet véget a góltalansági sorozatának. Az Ebouét és Kolo Tourét is soraiban tudó védelmen azonban nem lesz könnyű áthatolnia.
A Port Elisabeth-i összecsapással ellentétben a ma Rustenburgban esedékes már közel sem lesz ennyire az érdeklődés középpontjában, leszámítva persze Szlovákiát és Új-Zélandot. Az F csoportban – ahol még Olaszország és Paraguay szerepel – északi szomszédaink történetük első világbajnoki meccsüket játsszák, és a kezdés előtt fellélegezhetnek: az utolsó felkészülési mérkőzésen, Costa Rica ellen (3-0) Pozsonyban könyöksérülést szenvedett Skrtel, a Liverpool erőssége ott lehet a védelem közepén. A szlovákok elsőre könynyebb ellenfelet aligha kívánhattak volna maguknak, de nekik sem lehetnek kétségeik afelől, hogy ugyanazt gondolják a maguk szemszögéből nézve Új-Zélandon is.

Mai program. F csoport, 1. forduló:Új-Zéland–Szlovákia, Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 13.30; G csoport, 1. forduló: Elefántcsontpart–Portugália, Port Elisabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 16 ó; Brazília–Koreai NDK, Johannesburg, Ellis Park Stadion, 20.30.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.