Jóllakott öregfiúk és magyar Saláta

A Dél-afrikai Köztársaságban pénteken kezdődő labdarúgó-vb csoportjai közül ezúttal az F jelűt vesszük górcső alá, Olaszországgal, Paraguayjal, Szlovákiával és Új-Zélanddal. Az itáliaiak címvédő öregfiúk-alakulata és a dél-amerikai selejtezőcsoport óriásölője mellé sorsolt északi szomszédaink először szerepelnek világbajnokságon, de a négyes harmadik helyére mindenképpen aspirálhatnak.

2010. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy évvel ezelőtt a Serie A-ban akkoriban kirobbant bundabotrány miatt az olasz játékosok jószerivel az edzőtáborból jártak rendőrségi kihallgatásokra, és amikor a németországi tornán a Squadra Azzura a csoportjában 1-1-et szenvedett ki az Egyesült Államokkal, majd a nyolcaddöntőben csak a 94. percben kapott ajándék 11-essel tudta 1-0 legyűrni Ausztráliát, kevesen hihették, hogy a leendő világbajnokot látják játszani. Marcello Lippi szövetségi kapitány azonban összerántotta a csapatát, amely ezután az ukránokat 3-0-ra, a németeket hosszabbításban 2-0-ra verte, a döntőben pedig 1-1 után 11-esekkel a franciákat is legyőzte. Lippi megdicsőülve állt fel az így már négyszeres világbajnok kispadjáról; ám megint ő ül rajta, mert a 2006-os Eb-n az utód Roberto Donadonival csak a negyeddöntőig jutott a gárda, itt 11-esekkel elbukott az ezután a dobogó tetejéig menetelt spanyolokkal szemben. A világbajnok aztán a tavalyi, dél-afrikai Konföderációs kupán a visszahívott ősz hajú mágussal még nagyobb pofont kapott. Az Egyesült Államokat ugyan ezúttal legyőzte 3-1-re, viszont 1-0-ra kikapott Egyiptomtól, majd simán, 3-0-ra Brazíliától is. A vb-selejtezőt látszólag könnyedén vette, hiszen a 8. csoport élén hat ponttal előzte meg az íreket, a tíz meccséből hetet megnyert, emellett három döntetlenje volt. Ciprus ellen azonban mindkét találkozón a 92. percben szerezte meg a győztes gólt, Dublinban pedig a 90.-ben egyenlített.
A dél-afrikai tornára a világbajnokok közül kilencen maradtak meg: a kapuban Buffon (Juventus), a védelemből Cannavaro (Juventus) és Zambrotta (Milan), a középpályán De Rossi (Roma), Gattuso (Milan), Pirlo (Milan) és Camoranesi (Juventus), a csatársorban Gilardino (Fiorentina) és Iaquinta (Juventus). Lippi az előző vb egyik hősének számító Grosso (Juventus) nevét akkor húzta ki a listájáról, amikor a harmincas keretét 28 főre szűkítette, Tottival pedig már az első körben sem számolt. A Roma kapitánya hiába jelezte, hogy ugyan a 2006-os vb után lemondta a válogatottságot, mégis szívesen felhúzná újra a címeres mezt. Sokakat meglepett, hogy Legrottaglie (Juventus) sem fért be még a bő keretbe sem. Az ugyanakkor nem váratlan, hogy jó szezonja ellenére a Lippi által nem szívelt Cassano (Sampdoria) erről a vb-ről is lemarad. Az újak közül a hátsó alakzatban Chiellininek (Juventus), elöl pedig a Serie A-ban idén 29 találattal gólkirály Di Natalénak (Udinese) és Pazzininek (Sampdoria) kellene felnőnie a feladathoz. Az, hogy a mag négy évvel idősebb lett, megint nem sok jót ígér az olaszoknak, de okulva a négy évvel ezelőtti tapasztalatokból, hiba lenne leírni az öregfiúkat.
A taljánokat mindenesetre az is nyomaszthatja, hogy Camoranesi és Pirlo sem egészséges, s utóbbi a csapat első meccsén, jövő hétfőn bizonyosan nem lép pályára a paraguayiak ellen. Márpedig ha Cannavaróéknak a csoportban megint meggyűlik valakivel a bajuk, akkor az éppen Gerardo Martino szövetségi kapitány alakulata lehet. Paraguay a dél-amerikai selejtezőcsoport harmadik helyezettjeként, Brazília és Chile mögött kvalifikálta magát, és a két óriástól sem rezelt be. Hazai pályán a brazilokat 2-0-ra, az argentinokat 1-0-ra verte, idegenben 1-2-t, illetve 1-1-et ért el ellenük. A csapat legjobbja, a selejtezőkön hatszor eredményes Cabanas azonban jelenleg annak is örülhet, hogy életben van és legalább nézőként ott lehet a vb-n, miután január végén egy mexikóvárosi szórakozóhelyen fejbe lőtték… Az ellenfél kapuja előtt így az argentinölő Valdeznek (Borussia Dortmund), a Bayern Münchenben szép éveket töltött Santa Cruznak (Manchester City), valamint Cardozónak (Benfica) kellene tüsténkednie. Figyelemre méltó, hogy a selejtezőben a válogatott a tizennyolc mérkőzése felét megúszta kapott gól nélkül, ékes bizonyságul, hogy a Julio Caceres (Atletico Mineiro) és a Da Silva (Sunderland) által irányított védelem stabilan áll a lábán. Ráadásul négy éve Paraguay megtanulhatta a leckét, hogy az utolsó pillanatig figyelni kell: a svédektől a 89. percben beszedett góllal kapott ki, s emiatt ragadt a csoportjában.
A szlovákoknak nincsenek efféle nyomasztó emlékeik, mert még vb-n sem jártak. Igaz, négy éve csak a spanyolok elleni pótselejtezőn maradtak le a részvételről. Ezúttal az európai 3. csoportban Szlovéniát, Csehországot, Észak-Írországot és Lengyelországot is maguk mögé utasították. Vladimír Weiss együttesében – amely Prágában 2-1-re, a záró körben pedig Chorzówban egy öngóllal 1-0-ra nyert – Sestak (Bochum) hat gólt szerzett, elöl rá, hátul Skrtelre (Liverpool), az irányító szerepkörében pedig Hamsikra (Napoli) jut majd a munka dandárja. A keretben a garamkövesdi Saláta Kornél (Slovan Bratislava) is helyet kapott, aki elmondása szerint magyarnak és szlováknak is tartja magát. Komoly érvágás, hogy a válogatottsági rekorder, a nemzeti csapatban 96-szor szerepelt Karhan (Mainz) nem épült fel Achilles-ín-sérüléséből, de Holosko (Besiktas) és Vittek (Ankaragücü) is sérülten utazott el a vb-re. Mégse csak ezért gondoljuk, hogy északi szomszédainknak aligha kell hoszszas tartózkodásra berendezkedniük Dél-Afrikában. Ez még inkább áll az új-zélandiakra, akik 1982 után másodszor lettek vb-résztvevők. A spanyolországi tornán a skótoknak két gólt berámoltak öt ellenében, most jó esetben talán meglesz a harmadik találatuk. De ha nem, az se baj. A Bahrein elleni pótselejtezőn már megtették a magukét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.