Narancsba borulnak a pálmafák?

A június 11-én kezdődő labdarúgó-vb csapatait bemutató sorozatunkban ma az E jelű kvartett van soron, ahonnan a selejtezőcsoportjában mind a nyolc meccsét megnyert Hollandiának gond nélkül illene továbbjutnia. Mi több, a világranglista negyedik helyezettjétől természetesen a végső győzelemre gondolni sem a valóságtól elrugaszkodott dolog. Az első kör a japánok számára valószínűleg az utolsó is lesz, a dánok és a kameruniak ellen azonban még Robbenék sem mehetnek biztosra.

2010. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a 2008-as Eb „halálcsoportjában” a holland válogatott öt nap leforgása alatt a két évvel azelőtti vb-döntő mindkét résztvevőjét lefocizta a pályáról – a világbajnok olaszokat 3-0-a, a franciákat 4-1-re verte, majd a románokat is legyőzte 2-0-ra –, sokan hitték, hogy az Oranje meg sem áll az aranyéremig. De már a negyeddöntőben lecövekelt a bázeli St. Jakob Parkban, az oroszoktól hosszabbítás után kikapott 3-1-re, és Hollandiában megint keserűen konstatálhatták: most nem sikerült. Mert bizony a Van Basten-féle brigád 1988-as Eb-címét leszámítva a narancsmezesek rendre lógó orral térnek haza a nagy tornákról. Az 1974-es és az 1978-as vb-n alulmaradtak a fináléban; a csúcsfutballt játszó Cruyffék Münchenben hiába vezettek már az első percben a házigazda ellen, míg négy év múlva az akkori rendező argentinokat a rendes játékidő végén a kapufa mentette meg. 1998-ban az elődöntőben 11-esekkel kaptak ki a braziloktól, majd a bronzot is megkaparintották az orruk elől a horvátok, legutóbb pedig már a nyolcaddöntőben elvéreztek a portugálokkal szemben 1-0-ra.
Dél-Afrikába Bert van Marwijk együttese Európából elsőként kvalifikálta magát, a csoportjában oda-vissza verte a norvégokat, a skótokat, a macedónokat és az izlandiakat is, a maximálisan begyűjthető huszonnégy pontjához 17-2-es gólkülönbséget társított. A soron következő ellenfelek számára aggasztó hír, hogy a találatokat tizenegyen jegyezték, és az újdonsült BL-győztes Sneijder (Inter) még nincs is köztük. Huntelaar (Milan) és Kuyt (Liverpool) 3-3, Van der Vaart (Real Madrid) és Van Bommel (Bayern München) 2-2 alkalommal volt eredményes, s a Van Persie-t (Arsenal) és Robbent (Bayern) is felvonultató támadószekció hatékonyságát illetően nem lehetnek kétségeink. A válogatottságot korábban lemondott Van Nistelrooy (Hamburg) már hiába igyekezett visszakerülni a csapatba.
Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a selejtező remek statisztikája ellenére a hátsó alakzat komolyabb csapatok ellen is ilyen masszív lesz a veterán Van Bronckhorsttal (Feyenoord) és a kíméletlensége okán Kannibál becenevű Boulahrouzzal (Stuttgart). A kapuban Stekelenburgra (Ajax) hárulnak a komoly feladatok, a válogatottól az Eb után elköszönt Van der Sart nem sikerült visszacsábítani. A Manchester United 39 évesen is remek portása 2008 őszén már csak beugrott két selejtezőre, hogy segítsen a sérülések miatt. A hollandok kedden 4-1-re verték a ghánaiakat, holnap pedig az utolsó felkészülési meccsüket Amszterdamban ellenünk vívják. Sok jóra ne számítsunk…
Válogatottunk a dánokkal is összemérhette az erejét, az 1. európai selejtező csoportban Budapesten 0-0-t játszott Morten Olsen együttesével, Koppenhágában pedig már tét nélküli meccsen 1-0-ra legyőzte. Az északiak ekkor már javában ünnepelhették, hogy a portugálok és svédek előtt kijutottak a vb-re. A legnagyobb fegyvertényt kétségkívül Lisszabonban hajtották végre, ahol a 86. percben még 2-1-es vesztésre álltak, de 3-2-re fordítottak. A 2002-es vb-n csoportelsők lettek – 2-0-ra legyőzték a címvédő franciákat, akik ki is estek –, utána azonban simán kikaptak 3-0-ra az angoloktól, a négy évvel ezelőtti vb-re pedig nem is kvalifikálták magukat, miként a 2008-as Eb-re sem. Agger (Liverpool), Kjaer (Palermo), Christian Poulsen (Juventus), Tomasson (Feyenoord), Bendtner (Arsenal) és társaik most a csoportból mindenképpen továbbjuthatnak.
Ám Kamerun számára is alap a 16 közé kerülés, még ha a mai „szelídíthetetlen oroszlánok” már közel sem olyan félelmetesek, mint voltak Milla „apó” idejében. Az 1990-es negyeddöntő egyre fakóbb emlék, az előző, 2006-os tornáról ők is lemaradtak, és emiatt még most is kiveri a víz őket. Az Egyiptom elleni, utolsó hazai selejtező 95. percében Womé a berezelt Eto’o helyett odaállva 11-est hibázott, maradt az 1-1, és Elefántcsontpart lett a csoportelső. A válogatott a 2008-as Afrikai Nemzetek Kupáján döntőt játszott, az idein a negyeddöntőig jutott, mindkétszer a mumus Egyiptom ellen maradt alul. Kameni (Espanyol) talán Afrika legjobb kapusa, a mezőnyben Alexandre Song (Arsenal), Makoun (Lyon) és Eto’o lehet a nyerő trió. Az Internazionale klasszisa mindenesetre rossz hangulatban megy a vb-re azután, hogy a múlt héten Milla ledorongolóan nyilatkozott róla. „Sokat tett a Barcelonáért és az Interért, de soha semmit a kameruni csapatért” – fogalmazott kétségkívül igazságtalanul a nemzet legendája. A mimóza lelkű csatár, aki mégiscsak félszáz gólhoz közelít a nemzeti csapatban, azzal replikázott, hogy ezek után nem nagyon látja értelmét a vb-részvételének. Ezt persze aligha gondolja komolyan, de a torzsalkodást a japánok biztosan nem bánják, mert számukra az a fő cél, hogy az afrikaiakat legyűrjék. Négy éve a csoportjukban a horvátok ellen jók voltak egy 0-0-ra, de akkor még akadt egy Nakatájuk. Jelenleg leginkább a Celticben szép éveket eltöltött, innen a Yokohama F-Marinosba hazatért Nakamurában bízhatnak, no meg Hondában (CSZKA Moszkva), még ha ez a név inkább a technikai sportokban cseng is jobban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.