időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Tájkép a hitelezési hullám után

Szabó Anna
2010.06.11. 22:00

Megelőzte a francia, osztrák, belga és olasz háztartások eladósodottsági szintjét a magyar családokat terhelő banki hitelek mértéke, a következő években azonban előtérbe kerülnek hazánkban a megtakarítások – áll a CIG Pannónia Életbiztosító tegnap kiadott elemzésében, amely szerint a válság hatására elsősorban az életbiztosításokra fordított összegek növekedésére kell számítani.

Már az európai viszonylatban is kiugró angol szintet is megközelítette a magyar lakosság eladósodottsága, amely lehagyva az uniós átlagot, túlszárnyalta a cseh, osztrák és a szlovén hitelfelvételi arányokat – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító tegnap kiadott elemzéséből, amely szerint a tavalyi 60 százalékos zuhanás után az idén előreláthatólag mindössze egyszázalékos bővülés várható a banki hitelezés terén.
A lakosság továbbra is főleg készpénzben és betétben tartja megtakarításait, 2001-hez képest számottevően nőtt a nyugdíjpénztári és az életbiztosítási tartalékok és a befektetési alapok aránya, kismértékben pedig csökkent a tőzsdei részvényekbe fektetett vagyon. A válság hatására a felelős pénzügyi gondolkodás felerősödését jósolják a magyar biztosítótársaság szakemberei, akik szerint a megtakarítások előretörésével kell számolni a következő esztendőkben. A biztosításban tartott lakossági vagyon az elmúlt nyolc esztendőben évente átlagosan 15 százalékkal bővült, de a jelenlegi arány még mindig jóval elmarad az európai átlagtól.
A pénzügyi szemléletváltást nemcsak a válság, hanem a demográfiai változások és az egészségügyi kiadások általános megnövekedése is kiköveteli. Vizi E. Szilveszter, a CIG frissen alakult tanácsadó testületének elnöke tegnap hangsúlyozta: a pénzvilágban nagyon fontos a bizalom mielőbbi helyreállítása, s ez a bankpiac mellett igaz a biztosítási szférára is. A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke szerint a mostani gazdasági-pénzügyi válság is gyakorlatilag bizalmi válság, amiben először az játszott szerepet, hogy nem bíztak egy amerikai befektetési bankban, majd a lakosság az egész bankpiacban, ezt a követően a bankok már egymásban sem bíztak, s így nem adtak egymásnak kölcsönöket sem.
A tanácsadó testület olyan társadalmi problémákra próbálja ráirányítani a figyelmet, mint például a demográfiai helyzet, vagy a magyar társadalom nyugdíjba vonulásának, nyugellátásának kérdései. Vizi szerint tarthatatlan állapot, hogy hazánkban jelenleg a legtöbben 58 éves korukban vonulnak nyugdíjba.
A CIG tanácsadó testületének másik tagja, Gelsey Vilmos, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke kiemelte: most az euróban sem bízik a piac, s a közös európai valuta azért gyengült meg, mert nem áll mögötte azonos gazdaságpolitikát folytató gazdasági közösség. Éppen ezért Gelsey a dolláralapú befektetéseket javasolja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.