időjárás 22°C Annamária, Tihamér 2022. július 1.
logo

Tucatnyi húron pendülő India

Klementisz Réka
2010.06.10. 22:00

Shankarnak lenni kiváltság, szitáron játszani pláne; híres édesapja révén Anoushka Shankarban születése óta lappangott a kitörés lehetősége. Bár az indiai kultúrára érzékenyek valószínűleg az idők végezetéig Ravi Shankart tekintik majd az indiai kortárs zene alfájának, kisebbik lánya is hamar felzárkózott hozzá. Anoushka legutóbb két éve a Zeneakadémián járt nálunk, csütörtök este nyolcra a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt fellépőjeként tér vissza.
Tabla, fuvola, kanjira, tanpura, ghatama, szitár, és ez még csak az Anoushka Shankar Projekt hangszerarzenáljának laza vázlata. A Rise című album világsikere után Anoushka 2006-ban új formációt alapított, hogy a klasszikus indiai zene hagyományaiból táplálkozó koncerteket elkülöníthesse az elektronikával is kacérkodó crossover kísérletektől. Zenészei indiai és nyugati, akusztikus és elektronikus hangszereket is használnak a koncerteken, ezzel is megjelenítve Anoushka személyiségének multikulturális jellegét. Féltestvérét, Norah Jonest tizenhat éves koráig nem is ismerte. Anoushka féltestvérével édesanyja eltűnt, és évekig egyedül nevelte.
Anoushka Sudakshini név alatt futó turnéja Dél-India zenei hagyományait állítja a középpontba; a legújabb hindu zenei motívumokat a hagyományos dél-indiai zenével elegyíti. A koncerten utazásra hív a szitár hazájából, Észak-Indiából Dél felé.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.