Valódi aranyat hozott Sanghajból

Az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat vasárnapi, sanghaji versenyén férfi diszkoszvetésben megismétlődött a tavalyi, berlini vb dobogósainak sorrendje, a német Harting most is megelőzte a lengyel Malachowskit és az olimpiai bajnok észt Kantert. Mégis, micsoda különbség, hogy a trió ezúttal csak a 2–4. helyeken osztozott, mert utolsó dobásával Kővágó Zoltán került az élre.

2010. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délelőtti edzésen mennyire hajította el a diszkoszt? – kérdeztük tegnap kora délután a 2004-es athéni olimpián ezüstérmes, 31 éves Kővágó Zoltánt.
– Hatvanhat-hatvanhét méter körül bármikor tudok dobni. Úgy néz ki, lezárhatom végre magam mögött azt a szörnyű időszakot, ami azzal kezdődött, hogy 2006-ban kismotorral edzésre menet elgázolt egy részeg autós. A kézsérülésem miatt rengeteg időt elveszítettem, újra meg kellett tanulnom dobni, de nem adtam fel, és a tavalyi esztendő már egész jól sikerült. Tizenhárom versenyt fejeztem be úgy, hogy 65 méter felett dobtam, és a vb-n a hatodik helyemmel sem lehettem elégedetlen. Bíztam benne, hogy az idén még jobb leszek.
– Már május 14-én klubja, a Honvéd versenyén nagyot dobott, az ottani 68,94 méter akkor élete második legjobb eredménye volt, múlt vasárnap pedig az utolsó sorozatban elért 69,69-cel megnyerte a sanghaji Gyémánt Liga-versenyt. Ráadásul a tavalyi vb-dobogósok előtt. Nagyon leesett az álluk?
– Igencsak meglepődtek. Az a helyzet, hogy elég sokan kezdtek már leírni. Úgy voltak velem, hogy a szegény elgázolt magyar gyerekből nem lesz már semmi. De ez engem csak megerősített, és most sikerült is cáfolattal szolgálnom. Még a korábbi Golden League-sorozatban a 2004-es zürichi bronzérmem volt a legjobb eredményem, ilyen nagy versenyt soha nem nyertem. S a kínaiak kitettek magukért, mert az aranyérmem valódi aranyból van, tanúsítványt is adtak hozzá.
– A balesete előtt, 2006-ban dobta a 69,95 méteres egyéni csúcsát. Most újra van realitása, hogy túljusson a bűvös hetven méteren?
– Mindenképpen, azonban ennek sok összetevője van. Az a bizonyos 69,95 valójában csak egy erős 67 méteres dobás volt, ám abban a dél-francia kisvárosban, Salon-de-Provence-ban, ahol a versenyt rendezték, a pályát a jó eredmények érdekében az uralkodó széljárás figyelembevételével építették. Sokat mondó, hogy a viadalnak a „Masters du Mistral”, azaz „Mesterek a mistral szélben” elnevezést adták. Most Sanghajba elég hosszú volt az út, a hatórás időeltolódással is meg kellett küszködni, és a szél sem segített. Ezt a 69,69-es dobásomat egy jó szél legalább hetvenkét méterig elvihette volna.
– Akkor most azonnal utazzon el Salon-de-Provence-ba!
– Sajnos két éve már nem rendezik meg a versenyt, anyagi nehézségek miatt…
– Megméretések mindenesetre bőven lesznek, és a kínai színarany érem után ráhajthat arra a nyolcvanezer dollár értékű, négykarátos gyémántra, amit a Gyémánt Liga-sorozatban a pontversenyek győztesei kapnak. Egy verseny után az első helyen áll.
– De hét állomáson kell nagyon jól szerepelni, mert csak az első három kap pontot; s tulajdonképpen mindegyik verseny egy olimpiai fináléval ér fel. A zürichi döntő ráadásul dupla szorzójú, vagyis azt a gyémántot rettenetesen nehéz megszerezni. Az biztos, hogy ott leszek mind a hét helyszínen, számomra azonban az év fő versenye mégiscsak a barcelonai Eb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.