Vuvuzela, ami nem zene füleinknek

Argentínában konfettieső hullott, de senki sem bánta, Mexikóban kötelező volt együtt hullámozni a tömeggel, amit mindenki örömmel tett. Most a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon sincs választási lehetőség, a helyi hagyományokat követve muszáj hallgatni a vuvuzelát. Még akkor is, ha a helyszínen ebbe bele is lehet süketülni, a televíziók előtt ülők pedig idegbajt kapnak a zümmögő kórustól.

2010. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strandlabda a Jabulani? A vb másik „közellensége” a torna hivatalos labdája. Az elnevezésében ünneplést, ünnepet jelentő Jabulani barázdált, fehér alapfelületén három, lekerekített élű, háromszög alakú színes minta látható. A tizenegy szín a Dél-afrikai Köztársaságban hivatalos nyelvekre és a helyi törzsekre utal, továbbá az afrikaiak lelkének sokszínűségét szimbolizálja. A kapusok viszont egyöntetűen utálják. A vb előtt a spanyol Iker Casillas pocséknak és „strandlabdának”, az olasz Gianluigi Buffon kiszámíthatatlannak, az angol David James szörnyűnek titulálta a repülés közben nemcsak szitáló, hanem irányt is váltó labdát. Eddig az angol válogatottban Robert Green az amerikaiak, az algériaiban Favzi Sausi a szlovének, a ghánaiban Richard Kingson az ausztrálok, a nigériaiban pedig bravúrjai után Vincent Enyama a görögök ellen kapott potyagólt; de a Jabulani bizony a mezőnyben sem úgy száll, ahogyan azt a játékosok szeretnék. „Komikus dolgokat művel a levegőben. Ha a játékosok a földön tartják, nincs baj vele. A keresztbeíveléseknél viszont alig lehet kontrollálni, összevissza repked” – mondja Bert van Marwijk, a hollandok szövetségi kapitánya. Az már a kapusok sorsa, hogy az ő bakijaikat jegyezzük meg, így a hálóőrök szemszögéből természetesen az lenne az ideális, ha a focit medicinlabdával játszanák.


Tavaly ilyenkor a világbajnokság főpróbájának számító Konföderációs kupa már előrevetítette, hogy a vb-n nagy baj lesz a vuvuzelával, amiről addig azt sem tudtuk, mi fán terem. Ám amikor a televíziós közvetítések háttérzaja a megszokott buzdítás – jobb helyeken éneklés –, fütyülés és időnkénti morajlás helyett merő darázsdongás volt, megismerhettük a rettenetes dél-afrikai dudát. A kimutatások szerint a tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozó, mintegy méteres vuvuzela akár 130 decibeles hangerővel is szólhat, így maradandó halláskárosodást okozhat. Viszonyításképpen: egy felszálló repülőgép 100, a légkalapács 90 decibeles zajt kelt; s most képzeljük el, hogy a helyszínen húszezer légkalapács dübörgése közepette próbálunk a játéktéren zajló eseményekre koncentrálni. A helyiek persze már megedződhettek. Az eredetileg ónból készült vuvuzelát a 2000-es évek elején kezdték el műanyagból gyártani, és az olcsósága miatt – három-négy euróba kerül – csakhamar tömegesen elterjedt. A vehemensebb drukkerek azonban a lelátókon felmerülő nézeteltérések elrendezésére is igénybe vették, ha pedig csapatuk vesztésre állt, egyszerűen bedobták a pályára. A békesség érdekében ezért egy időre száműzték a stadionokból. A rendelkezést 2008 júliusában oldották fel, és a vb-re látogató külföldiek bizony bánhatják, hogy a helyi szurkolók jó útra tértek. A világbajnokságon ugyanis az első perctől kezdve az utolsóig lankadatlanul fújják a fröccsöntött dudát, a gyengébb tüdővel rendelkezők számára pedig létezik pumpás változat is.
Helyszíni beszámolók szerint a lelátón ülve egyébként messze nem olyan zavaró a hangja, mint a képernyők előtt, amit viszont mindannyian megtapasztalunk. A televíziós társaságok egyöntetű tiltakozása miatt a probléma rögtön a vb elején a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és a szervezőbizottság asztalára került, ám innen gyorsan lesöpörték, mondván, hogy a vuvuzela a nemzeti kultúra és a világbajnokság ünnepi voltának is szerves részét képezi. A korifeusok mindössze annyit kértek, hogy a himnuszok alatt maradjanak csöndben a kórusok. Így aztán a világbajnokság közellensége komoly kihívás elé állítja a tévés társaságok hangmérnökeit. Trevor Cox, a brit Akusztikai Intézet elnöke a BBC hírhonlapjának magazin rovatában kifejtette: az a gond, hogy a vuvuzelák az emberi beszédéhez hasonló frekvencián szólnak, s ha a tévétársaságok kiszűrnék a dudaszót, az a meccsek kommentátorainak hangjára is hatással lehet. Előfordulhat, hogy a közvetítők mondandójából a nézők nem hallanák például az „e” hangot.
Egy német hobbizenész a számítógépén mindenesetre kidolgozott egy szoftvert, amely szerinte orvosolja a problémát, és múlt kedden a Magyar Televízió is azt ígérte, a stadiononként változó bejövő hangjelekből igyekszik a lehető legoptimálisabb hangot kikeverni. Ennek dacára aznap este a Brazília–Koreai NDK mecscsen még hangosabban szólt a vuvuzela, ám csütörtökön, a Mexikó–Franciaország találkozón már átjött a latin-amerikai szimpatizánsok ollézása. Szóval javult a helyzet; esetleg lassan már megszokjuk a monoton zümmögést…
A stadionokba az egyelőre még nem immúnis drukkerek jobb híján füldugókkal felszerelkezve vonulnak, a hírek szerint a fokvárosi gyógyszertárak készletét már teljesen felvásárolták. S a francia válogatottból Patrice Evrának is be kellett volna kettőt szereznie, mert erősen nehezményezte, hogy az első, Uruguay elleni mérkőzésük hajnalán hat órakor vuvuzelaszóra ébredt. A játékosok persze a pályán nem dughatják be a füleiket, és a dánok kapusa, Thomas Sörensen elmondása szerint a hangzavar miatt csak jelbeszéddel tudnak kommunikálni a mérkőzéseken. Ottmar Hitzfeld, a svájci válogatott szövetségi kapitánya azonban kitalálta a legjobb módszert arra, hogy a csapatát felkészítse a nehézségekre. A korábban a Borussia Dortmunddal és a Bayern Münchennel is Bajnokok Ligája-győztes német szakember a helvétek bemutatkozása előtt az edzésbe beiktatott egy extra tréninget, amelyre vuvuzelás szurkolókat is meghívott. „Így gyakorolhattuk a pályán való kommunikációt olyan körülmények között, amikor mindent elnyom a nézőtéri monoton zúgás” – fogalmazott Hitzfeld; aztán a svájciak az első meccsükön 1-0-ra legyőzték a torna egyik nagy esélyesének számító, Európa-bajnok spanyolokat. Legalább ők elmondhatják, hogy a vuvuzela zene füleiknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.