Boczkóék mindenkit profi módon leszúrtak

Amikor a négy közé jutásért az oroszok ellen 35-35-ös állásnál lejárt az idő, és Boczkó Gábor egyetlen találatra vívott, bizony erősen rezgett a léc; ám a folytatásban kétszer is könnyedén jutott át rajta férfi párbajtőrcsapatunk, és címvédőként megnyerte a lipcsei Eb-t. Válogatottunk egy-egy arany- és ezüstéremmel zárt, de azt nem állíthatjuk, hogy minden csillog-villog.

2010. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állítólag kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, női kardcsapatunk azonban bizonyság arra nézve, hogy akár háromszor is. A tavalyi és a tavalyelőtti Eb-n is bejutott a négy közé, a dobogóról azonban mindkétszer lemaradt, s Lipcsében is éppen így járt. A Benkó Réka, Pető Réka, Várhelyi Anna, Nagy Orsolya négyes fogatot nagyon mégsem lehet elmarasztalni, hiszen csak hatodik helyen emelték ki, s a fehéroroszok kötelező legyőzése (45-35) után a rangsorban harmadik franciákat is az alsó ágra küldte (45-36). A négy között az olimpiai és világbajnok ukránok ellen nem volt esély (30-45), az viszont bosszantó, hogy a számunkra sem verhetetlen kategóriába tartozó olaszok elől nem sikerült elcsenni a bronzot (40-45). Talán ha a tavalyi, antalyai vb-n egyéniben bronzérmes Nagy is pástra lép, sikerülhetett volna, s bizonyára Nébald György szövetségi kapitány is elmereng ezen. Mindazonáltal tény, a BSE vívónője Lipcsében az egyéniben leszerepelt, nem véletlenül esett ki a pikszisből.
Kulcsár Győző, a párbajtőrözők szakvezetője az Eb-n nem kevergette a kártyákat, ő megtette korábban. A címvédő s tavaly vb-2. Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Rédli András négyesből utóbbit kihagyta, s Pádár Tamás került a helyére. Igaz, ő Lipcsében „örökös tartalék” lett, mert egyik találkozón sem lépett pástra; ami persze a többiek dicsérete.
A szakág csapatversenye sajnos – éppen a női kardozókéval együtt – kimarad a londoni olimpiai programból, s ezt még inkább bánhatjuk. Együttesünk kezdésként az izraelieket 45-30-ra verte, majd túljutott az oroszokon is, de a 36-35-ös végeredmény mutatja, itt vért izzadva. A mindvégig szoros találkozó a lehető legizgalmasabb végjátékba torkollott, a vívóidő lejárta után Boczkó Gábor egyetlen találatra vívott bizonyos Szergej Hodosszal. Ehhez képest a svájciak elleni elődöntő – a tavalyi Eb-finálé visszavágója –, miután Imre 22-20-ról indulva 12-6-ra kalapálta el ellenfelét, könnyed sziesztának tűnt (45-35). Az Eb utolsó döntőjében az ukránok sorakoztak fel a túloldalon, akik számunkra nagy szívességet téve a négy közé jutásért kiejtették az olimpiai és világbajnok franciákat, az elődöntőben pedig a házigazda németeket szomorították el. Több bravúrra szerencsére nem telt tőlük, a fináléban csak 25-22-es állásnál verhetett rövid ideig erősebben a pulzusunk – mert már 20-12-re is vezettünk –, utána helyreállt a világ, de legalábbis Európa-rendje: a magyar együttes 45-39-es győzelemmel védte meg Eb-címét.
Az Eb-n korábban egyéniben ezüstérmet szerzett Boczkó szerint azonban csak látszatra könnyedén: „Egy Eb-n az elődöntő és a döntő soha nem sétagalopp, és menet közben most sem volt könnyű öszszegyűjtögetni azt az előnyt, amivel a végén megnyertük ezt a két mérkőzést. A legnehezebb meccsünk persze az oroszok elleni volt, a hirtelen halállal, szerencsére sikerült elkapnom az ellenfelem kezét” – idézte fel érdeklődésünkre az ominózus pillanatot a Honvéd versenyzője. Kulcsár Győző mindezt azzal toldotta meg, hogy ő egyáltalán nem izgult, biztos volt benne, hogy „Boczek” talál. „Jól sikerült a felkészülésünk, és most jól is vívtak a fiúk. De számomra ez sem meglepetés, mert ez egy profi csapat” – szögezte le a szakvezető, s erre valóban csak bólintani lehet.

Hatodik helyen. Az Eb éremtáblázatán az olaszok végeztek az élen öt arannyal, két ezüsttel és három bronzzal; Magyarország egy-egy aranyával és ezüstjével a hatodik helyen zárt, s elmaradt a célkitűzéstől, ami három-négy érem megszerzése volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.