Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Gázóriások keresik Bulgária kegyeit

2010. 08. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gázmezőket talált a brit Melrose Resources vállalat a Fekete-tenger bolgár szakaszának északi térségében. A bolgár kormány 10 éves koncesszióba adta a Kavarna melletti 4,36 négyzetkilométernyi, 773 millió köbméter földgázzal bíró területet a brit cégnek azzal a kikötéssel, hogy négy hónapon belül megkezdi a kitermelést. A készlet nem nagy, de öszszekötve a vállalat kezelésében lévő gázmezőkkel, már elegendő, hogy hat éven át fedezze az ország földgázszükségletének 20 százalékát.
A bolgár kormány kétségbeesetten küzd azért, hogy lazítson az ország orosz energiafüggőségén, de nem csak önszántukból teszik ezt. James Warlick amerikai nagykövet folyamatosan bábáskodik, nehogy a kormány igyekezete alábbhagyjon. Alig múlik el hét, hogy ne nyilatkozna a sajtónak. Július közepén, amíg a bolgárok a Várna melletti Evxinogradban a tárgyalások befejező szakaszához értek az oroszokkal a következő évek gázszállításairól és a Déli Áramlat kijelölt útvonaláról, addig a nagykövet, saját szavaival élve „abszolút véletlenségből”, éppen ott tárgyalt a megye vezetőivel a jövőbeni beruházások lehetőségeiről. A megbeszélések ideje alatt a bolgár sajtóban nyilvánosságot kért a Gazprommal történő tárgyalások végeredményéről. Majd Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes elutazásának másnapján látogatást tett Trajcso Trajkov kereskedelmi, energiaügyi és turisztikai miniszternél, de Bojko Boriszovval is beszélt, amit a bolgár miniszterelnök úgy kommentált, mindkét nagyhatalom szerelmes Bulgáriába. A oroszokkal történt megállapodás után a nagykövet hozzátette, ideje Bulgáriának megkezdeni az orosz energiafüggőség felszámolását. Warlick szerint a diverzifikáció egyik lehetséges módja a palagáz, amelynek mennyiségét a nagykövet 25 milliárd köbméterre becsülte. Szavai szerint ez nem nagy mennyiség, de elegendő arra, hogy Bulgária 10 év alatt csökkentse energiafüggőségét Oroszországtól.
Számos szakértő kételkedik a palagáz kitermelésének sikerében. A technológiát kizárólag amerikai cégek ismerik, és ennek köszönhető, hogy az Egyesült Államok önellátóvá vált gázkitermelés terén, de a földtani sajátosságok miatt Európában ez a technológia még nem működik. A bolgár kormány további megbízásokat adott a brit vállalatnak a kőolaj- és földgázlelőhelyek felkutatására, illetve tárgyalások folynak a görög kormánnyal a két ország közötti közös gázvezeték kialakításáról.

Önkritika. Saját honlapjára tette fel tegnap a bolgár kabinet az első kormányzati évükről szóló jelentést. A dokumentum szerint Szófia helyzetét nehezíti, hogy a kormánynak számtalan problémával kell szembenézni, így a hűtlen kezeléssel vagy vesztegetéssel. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.