Nevelési célzattal is

Alakulhatott volna úgy is, hogy Jacques Rogge-nak a következő napokban a debreceni Nagyerdőben kell bolyongania, éppenséggel fuldokolhatna a moszkvai szmogban is, s utóbbira való tekintettel a NOB elnöke bizony fellélegezhet, hogy az általa megálmodott első ifjúsági olimpia szombaton Szingapúrban kezdődik meg. A 14–18 éves korosztály seregszemléjén 205 nemzet között ötvenkét fős magyar csapat vesz részt.<br />

2010. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világsztár nagykövetek. Az ifjúsági olimpia nagyköveti tisztségét napjaink legkiválóbb sportolói töltik be: Michael Phelps, Usain Bolt és Jelena Iszinbajeva. Az amerikai úszó 14-szeres olimpiai bajnok, Pekingben nyolcszor állt a dobogó legfelső fokán, a jamaicai sprinter három ötkarikás aranyat gyűjtött be világcsúcsokkal, az orosz atlétanő pedig a rúdugrás többszörösen megkoronázott királynője, Athén és Peking bajnoka. „Tisztában vagyok azzal, hogy a fiatal versenyzők számára milyen sokat jelent egy-egy tapasztalt sportember segítsége, hiszen ennek révén közelebb juthatnak álmaik megvalósulásához, bajnokok lehetnek. Ezért vállaltam el örömmel a nagyköveti felkérést. Ott leszek Szingapúrban, segítek a résztvevőknek és egyben ösztönzöm a világ fiataljait a rendszeres sportolásra, az egészséges életmód követésére” – nyilatkozta még korábban Bolt, s mivel kedden kiderült, hogy hátsérülése miatt vége a szezonjának, edzést sem kell kihagynia. A hosszabb szünetet tartó Iszinbajeva pedig igazán ráér.


Jacques Rogge már akkor is a nemzetközi sportmozgalom élharcosa volt, amikor még csak az Európai Olimpiai Bizottságot vezette; 1990-ben ő indította be az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), hogy az ifjúsági korú versenyzők is behatóan megismerhessék az olimpia szellemiségét. S amikor a belga ortopéd sebész 2001-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke lett, rögvest deklarálta, hogy a fesztivált szeretné kiterjeszteni az egész földkerekségre. 2007 júliusában aztán a NOB 119., guatemalavárosi közgyűlésén döntöttek az ifjúsági olimpia (YOG, Youth Olympic Games) életre hívásáról. Rögzítették: célja, hogy erősítse az olimpiai eszmét, meghatározó vonzerőként jelenjen meg a 14–18 éves fiatalok számára, oktató és nevelő hatást váltson ki, s életforma- modellt ajánljon. Az olimpiai mozgalomban azt várják, hogy a sport a gyerekeknek hasznos elfoglaltságot, pozitív programot ad, hozzájárul a társadalmi integrációjukhoz, és elősegíti, hogy nagyobb empátiával viseltessenek más nemzetek gyermekei iránt.
Jacques Rogge szerint az ifjúsági olimpia kulturális és nevelési programja legalább olyan fontos, mint a különböző sportágak versenye. A NOB elnöke úgy véli, hogy az olimpiai sportágak döntő többségében kialakult ugyan a korosztályos világversenyek rendszere, ám ezeken a viadalokon a nevelési célok általában hiányoznak. Ezért az ifjúsági olimpián széles körű kulturális és nevelési programot valósítanak meg. Szeretnék megismertetni a fiatal résztvevőket az olimpizmus igazi értékeivel, az egészséges életmóddal, a dopping alkalmazásának veszélyeivel, a környezet védelmének fontosságával; továbbá felkészítik a fiatalokat a sportpályafutásuk befejezése utáni beilleszkedésre, a társadalom közös céljai érdekében végzett munkában való részvételre.
Az ifjúsági olimpiákat is négyévente rendezik meg, itt is van nyári és téli változat, de az időtartamuk rövidebb, a nyári verseny tizenkét, a téli kilenc napig tarthat. Már a fiatalok is szembesülnek a kvalifikációval, ugyanis a NOB a nyári játékokon maximum 3500 sportoló részvételét engedélyezi, míg a téli játékokon 970-en indulhatnak. Az első nyári rendezésére kilenc város, Athén, Debrecen, Bangkok, Guatemalaváros, Kuala Lumpur, Moszkva, Szingapúr, Poznan és Torino jelentkezett be. A magyar pályázat már az első rostán kiesett, a második fordulóba Athén, Bangkok, Moszkva, Szingapúr és Torino jutott be, a 2008. február 21-i, lausanne-i szavazáson pedig már csak Moszkva és Szingapúr meccselt egymással. A délkelet-ázsiai metropolis végül 53-44-re nyert, és a döntéshozók ezt most aligha bánják, tekintettel arra, hogy az orosz fővárost a környékbeli erdőtüzek miatt szmog borítja, és a lakosság maszkban járkál az utcákon…
Az ifjúsági olimpiát abban a huszonhat sportágban rendezik meg, amelyek a 2012-es londoni nyári játékok programján is szerepelnek. A szombaton kezdődő és augusztus 26-ig tartó versenysorozaton 205 ország (!) képviselteti magát, a magyarok 19 sportágban lesznek jelen, összesen 52 versenyzővel.
Indul az idei wimbledoni tenisztornán a férfiak junior egyéni versenyét megnyert Fucsovics Márton, a női párosban első Babos Tímea, és elutazás előtt mindketten úgy fogalmaztak: bár a mezőny Szingapúrban is Grand Slam-torna erősségű lesz, győzni szeretnének. Két úszónknak, Biczó Bencének és Bernek Péternek a most zajló budapesti Eb-n is helye lenne a magyar csapatban. Az 1993-as születésű Biczó július közepén a Helsinkiben rendezett ifi Eb-n olyan időeredménynyel nyerte meg a 200 méter pillangót, ami a felnőtt világranglista hatodik helyére röpítette! Az ökölvívók mezőnyében ott lesz az idén junior vb-bronzot nyert Harcsa Zoltán. Nguyen Anasztázia az elmúlt hét végi atlétikai ob-n 17 évesen felnőtt magyar bajnok lett 100 méteren, és Szingapúrban az Európa-válogatott váltójában futhat. Mert a lebonyolítás néhány esetben eltér a megszokottól.
Hivatalos célkitűzést azonban nem csak emiatt nem fogalmazott meg a Magyar Olimpiai Bizottság:
– A felnőttek is nehezen viselik, ha afféle teherrel utaznak ki az olimpiára, hogy nekik márpedig „iksz” érmet haza kell hozniuk, a gyerekekre pedig semmiképpen nem akartunk ilyen puttonyt rakni. Ezért a magam részéről még csak neveket sem mondok, hogy kiktől számítok a legjobb eredményekre. Azt természetesen elvártuk, hogy mindenki tisztességesen felkészülve utazzon ki a játékokra, és itt fegyelmezetten, sportemberhez illően viselkedjen. Egyébként már az nagy siker, hogy a kőkemény kvalifikációs versenyeken ötvenkét kvótát tudtunk szerezni, mert például a briteknek csak negyvenet sikerült – fogalmazott érdeklődésünkre Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, aki ideiglenesen elnöki jogkörrel is rendelkezik.
Schmitt Pál immár köztársasági elnökként a magyar küldöttség vezetője, a delegáció tagja Czene Attila államtitkár is, Egerszegi Krisztina és Gyulay Zsolt pedig fővédnökként vesz részt a játékokon. Egerszegi és Gyulay holnap fut az olimpiai lánggal is, mert természetesen ez az ifjúsági olimpiáról sem maradhat el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.