Túl a szigeti úszómedencén is

Bár az előzetes híradásokból akár úgy is tűnhetne, Magyarország úszó Európa-bajnokságot rendez, valójában „vizes” kontinensviadal kezdődik ma, és tart tizenkét álló napon át, jövő vasárnapig a Margitszigeten, illetve Balatonfüreden. A nyitány a hosszútávúszóké és a szinkronúszóké, az alábbiakban e két szakág mellett a műugrók esélyeit taglaljuk. Amelyek messze nem elméletiek, hanem igenis valósak, hiszen, hogy mást ne mondjunk, Risztov Éva és Barta Nóra neve is ott szerepel az indulók között, és akkor a tíz éve, 400 vegyesen Eb-aranyérmes Batházi Istvánt még nem is említettük.

2010. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszútávúszásban Balatonfüreden mától vasárnapig hét aranyérmet osztanak, mi bőven beérnénk eggyel. Sőt, talán egy bronzzal is. Igaz, azt leginkább Risztov Éva nyerheti csütörtökön 16 órától, tíz kilométeren. Kérdés, ő mennyire lenne elégedett vele, hiszen annak idején, „medencés” pályafutása során az ezüstjeit is rendre megsiratta. Pedig azokból akadt néhány: háromszor vb-n, ötször Eb-n zárt másodikként, világversenyt nyernie „csupán” ifiben és rövid pályán sikerült, a holnapi azonban igazán „hosszú pálya” lesz.
A még mindig csak huszonöt évess, hódmezővásárhelyi származású sportoló a 2005-ös montreali világbajnokság után visszavonult, a szakemberek általános véleménye szerint fizikai adottságaihoz képest így is a maximumot hozta ki magából. Csakhogy e megállapítás a nyílt vízen nem feltétlenül érvényes, ott a fanatizmus, a dac, a küzdőképesség minden egyéb erényt felülírhat. Kovács Rita ezt annak idején többször igazolta; négy éve, a hazai rendezésű Eb-n például hosszú kihagyás után lett második, Risztov számára ez is biztatást adhat, lám, érdemes újrakezdeni. Reméljük, tényleg érdemes. Mert bár a szakembereknél inkább a német Thomas Lurz vagy az orosz Larissza Ilcsenko az etalon és a favorit, a füredi közönség azért csak-csak magyar sikerre vágyik. Risztov Éva pedig bebizonyíthatja, hogy az elmúlt, kissé fordulatosra sikeredett öt esztendőben ugyan a motorozástól a labdarúgásig több sportágba is belecsapott, azért az ő természetes közege mégis csak a víz.
Batházi István esetében ez egyértelmű. Az 1996 és 2004 között három olimpián is járt sportoló 2000-ben, Helsinkiben meghökkentő diadalt aratott 400 vegyesen, ám ha holnap 5 kilométeren nyerne, az még nagyobb szenzációt jelentene. Bár a Balaton vize egyáltalán nem idegen a számára, lévén többszörös öbölátúszó bajnok.
Barta Nórának eszébe sem jutna áttempózni a magyar tengeren, egy „igaziba” pedig még nehezebb becsalogatni; mert ragaszkodik hozzá, hogy lássa, mi van a lába alatt. A margitszigeti műugrómedencében ez nem okoz problémát; s a Hollandiában készülő versenyzőnk négy éve 3 méteren egy Eb-bronzot emelt ki innen, 2008-ban, Eindhovenben pedig – itt is „hazai” pályán – 1 méteren lett a kontinens második legjobbja. A pekingi olimpiáról 12. helyezéssel tért haza, tavaly februárban azonban porckorongsérv-műtéten esett át, ami alapjaiban hatott ki a mostani Eb-felkészülésére is. „Mentálisan és fizikálisan sem volt könnyű visszarázódnom, hiszen tizenhat hónap telt el úgy, hogy a versenyugrásaimat nem gyakorolhattam. S tudva azt, hogy az ellenfeleim eközben nem tétlenkedtek, nem tagadom, némileg elment az önbizalmam. Most már sokkal jobb a helyzet. Három méteren kicsit könnyítettünk a programomon, itt inkább a biztosra megyek, így egy méteren talán jobbak az esélyeim. De ez függ attól is, hogy a többiek milyen teljesítménnyel rukkolnak ki; mert egy méteren mindig szorosabb a verseny. A magam részéről az előzmények után azt mondom, hogy szeretnék az első hat között végezni” – fogalmazott érdeklődésünkre Barta Nóra.
Szinkronúszásban a szűk élmezőnybe gyakorlatilag lehetetlen betörni, a mieink számára nem is ez a feladat. Egyéniben és párosban a cél a tizenkettes döntőbe kerülés, ami a csapat számára máris összejött, hiszen a vitán felül leglátványosabb számban csak tíz együttes méreti meg magát. Amint azt Horváth Erika vezetőedző elmondta, a csapat esetében nem helyezésben gondolkodnak, olyan magas pontszámokat szeretnének kapni, mint még soha. „Négyen már négy éve is csapattagok voltunk, mi már kevésbé izgulunk, és próbáljuk meggyőzni a kicsiket, hogy a hazai közönség őket is feldobja majd” – árulta el az egyik „nagy öreg”, a 21 éves Győri Júlia, akitől azt is megtudtuk: szinkronúszásban a tudomány négy év alatt nem fejlődött. Tudniillik a frizurák elkészítéséhez még mindig a Horváth Rozi-féle étkezési zselatin a legjobb. Ám a következő generáció már nagy bajban lesz, mert Rozit állítólag kivonják a forgalomból…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.