Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Új turisztikai háború kezdődik a Balkánon

Az Európai Parlament zöldfrakciójának tagja, Mihail Tremopulosz májusban és júniusban levelet intézett az Európai Bizottsághoz, amelyben kérdéseket tesz fel Bulgáriával kapcsolatban. Azzal vádolja a bolgár államot, hogy hét régióban megsérti az európai törvényeket, tiltott módon, földcserék révén burkolt állami támogatást nyújtott a helyi turisztikai vállalkozásoknak: a dél-rodopei Perelik hegycsúcsnál 100 millió euró, a Balkán-hegység Kom hegycsúcsánál 5,5 millió euró, és a Fekete-tengernél a Kamcsia folyó torkolatánál épülő üdülőközpontnál 138 millió euró értékben.

2010. 08. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görög elemzők szerint Bojkó Boriszov bolgár miniszterelnök nem fog tudni segítséget kérni görög kollégájától, Jeórijosz Papandreutól, hogy diplomáciai úton rendezzék a konfliktust, mert ezeket az akciókat a görög kommunisták és zöldek kezdeményezték. Kormánya egyetlen lehetősége: világossá és egyértelművé tenni álláspontját Brüsszelben. Az Európai Bizottság eddig két ízben intézett jegyzéket Bulgáriához a szabálytalan állami támogatások ügyében. A bolgár ügyészség jelenleg vizsgálja az utóbbi tíz év több mint ötezer gyanús ügyletét. A bolgár zöldek valószínűleg üdvözlik a görög akciót. Július 1-jei kiáltványukban civil kezdeményezést indítottak el, hogy a bolgár parlament alkosson törvényt az eddigi föld- és erdőcsereügyletek semmissé tételére. Törvényjavaslatuk értelmében az állam vegye vissza a tengerparti, hegyvidéki, védett üdülőkörzetekben lévő földeket és állítsa vissza az eredeti tulajdonjogokat. Számításaik szerint a 2003–2009 közötti időszakban földcsere címen hétezer hektár földet ajándékoztak szét a korábbi kormányzatokhoz kötődő oligarchák között. Szerintük a cserék révén az államot mintegy hárommilliárd eurónyi vagyoni hátrány érte.
A bolgár sajtó szerint a Balkánon háború kezdődött újabb turisták megszerzéséért. A válság súlyosan érintette a Görögország vezető iparágának számító turizmust, amely az ország GDP-jének 15,2 százalékát adja és a foglalkoztatás 20 százalékát biztosítja. 2009-ben a turizmus bevételei 10,6 százalékkal csökkentek az azt megelőző évhez képest. Az ismétlődő sztrájkok, az áfa emelése és a szomszédos török és bolgár konkurencia miatt az utazásszervezők előrejelzései szerint a múlt évhez képest az idei kilátások sem rózsásak.
A bolgár szálláskapacitás az utóbbi nyolc évben három és félszeresére nőtt. Bár az infrastruktúra még mindig hiányos, a 3,2 millió ágyas szállodakapacitás, mivel teljesen új, világszínvonalú. A turizmus bevétele csupán negyede a görögének, de a bolgár tengerpart árai olcsóbbak a görög és török tengerpart áraihoz képest. A bolgárok aduásza a napi ötezer forintnyi szállás-, étkezés-, ital- és napernyőköltség. A szomszédos Törökországban egy fő heti ellátása 56 ezer forintért kapható. Bulgáriában a belföldi turizmus jelentőségét, aminek következtében a bolgárok milliói inkább a hazai tengerpartot választották üdülőcéllal az idén, mint a korábban megszokott görög vagy török tengerpartot. Ennek eredményeként az idei statisztikák szerint a bolgárok kiutazásai Görögországba 30 százalékkal csökkentek. A másik ok, amiért a görögök aggódnak, hogy Bulgária a téli sportokban, a Balkánon, a Rodopéban és a Rila-hegységekben történő befektetései konkurenciát jelentenek a görög síközpontoknak. Ennek akarják elejét venni a görög zöldek kezdeményezésükkel.
Mihail Tremopulosz, az Európai Parlament zöldfrakciójának képviselője, egykori újságíró, akinek szakterülete a természetvédelem, rendszeresen fordul a bizottsághoz természetvédelmi kérdésekkel. Ám a bolgár sajtó szerint ő a görög érdekérvényesítés tipikus esete, inkább szeretné útját állni újabb bolgár téli üdülőhelyek létrejöttének, megakadályozva a görög téli helyek konkurenciáját.

Görög–román megszállás. A szomszédos Romániában és Görögországban a július 1-jei történt áfaemelés ársokkot idézett elő, a két országból bevásárló karavánokat indítottak el az egyelőre még a béke szigetének számító Bulgária irányába. Az idén kétszer történt áfaemelés Görögországban, az év elején még 19 százalék volt, majd 21 százalékra, másodjára 23 százalékra emelkedett. Drágult többek között az üzemanyag. A legsokkolóbb a jegyzői és ügyvédi díjak 23 százalékos emelése, de számottevő a drágulás a taxiszolgáltatásoknál és az autópályadíjaknál. Romániában az áfát 19-ről 24 százalékra emelték. Az üzemanyagárak öt százalékkal nőttek, a szerencsejátékokat 25 százalék, a banki kamatokat 16 százalék adóval terhelik. Bulgáriában az áfa mértéke húsz százalék, az élelmiszerek, a szeszes italok és a vendéglátás árszínvonala egyike a legalacsonyabbaknak az EU-ban. (T. J.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.