A betegség mint politikusi erény

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy a 21. század elejére a diktatúrákban vagy a kevésbé demokratikus államokban is találtak megoldást arra, ha vezetőjük váratlanul meghal vagy hosszabb-rövidebb időre elveszti cselekvőképességét. A nyugati típusú demokráciában hasonló esetben az alkotmányok rendelkeznek az állam- és kormányfők helyettesítéséről.
A politikusok is emberek, és a betegségek vagy balesetek velük sem kivételeznek. Májusban műtötték meg a spanyol királyság fejét, I. János Károly királyt, és akárcsak latin-amerikai kollégáiét, az ő népszerűségét is növelte váratlan betegsége és gyors felgyógyulása. A szomszédos portugál államban 1996-ban állt elő hasonló helyzet, amikor a szocialista államfőnek, Jorge Sampaiónak szívműtétnek kellett alávetnie magát. Minden további nélkül ideiglenesen átadta jogköreit a parlament elnökének, a szintén szocialista António de Almeida Santosnak. Minden úgy történt, ahogy előírja a két ország alkotmányának megfelelő passzusa. A legfrissebb példa a dél-amerikai Paraguay elnökéé, Fernando Lugóé, akit egy éven belül már másodszor kellett megműteni – Brazíliában –, ennek ellenére nem adta át másnak tisztségét. Az október eleji brazil elnökválasztások legesélyesebb jelöltje, Dilma Rousseff is kamatoztatta betegségét: nemcsak felgyógyult nyirokmirigyrákjából, hanem szinte már meg is nyerte a választásokat. Az izraeli kormányfő, Ariel Saron még 2005 végén kapott szívinfarktust, majd nem sokkal később két agyvérzést. Azóta öntudatlan állapotban fekszik a kórházban, és mesterséges kómában tartják. De az izraeli belpolitikai élet nélküle is zavartalanul zajlik tovább.
Az olvasók nyilván emlékeznek a kubai Fidel Castro hat évvel ezelőtti látványos elesésére: a már akkor sem fiatal diktátor eltörte a bal térdét és a jobb könyökéts. Csaknem két évvel később a már 84 éves Fidel Castrót, valószínűleg gyomorvérzése miatt, 2006. július 27-én és utána is többször meg kellett műteni, és a világ – akárcsak a kubai lakosság – azt hitte, hogy vége a rendszernek, ha Castro kidől a sorból akár csak egy napra is. Az állam- és kormányfői, valamint pártfőtitkári tisztséget egy személyben betöltő Castro azonban már jó előre felkészült erre az eshetőségre. Az 1976-ban elfogadott kubai alkotmány értelmében zökkenőmentesen lezajlott az ideiglenesen hatalom átruházása az akkor 75 éves Raúlra. A Castro fivérek előtte azért szorgalmasan tanulmányozták azon kevésbé demokratikus államokat, ahol egy-egy család át tudta vagy át fogja menteni hatalmát utódaira – Szíriát, Észak-Koreát, illetve Líbiát. A Comandante állapota évekig foglalkoztatta a világsajtót, és főleg az „északi szomszédban”, az Egyesült Államokban remélték, hogy a természet végül majd az ő kezükre játszik. De a hatalom három pillére: a hadsereg, a titkosszolgálat és a pártapparátus eredményesen „helyettesítette” a kommunista vezért. Fidel azóta visszatért, de már korántsem a régi, mert az elemzők azonnal felfigyeltek két körülményre. A múlt héten már nem szabadon beszélt, hanem papírból olvasta beszédét, és ezúttal nem órákig, mint fénykorában: csak 45 percig szólt hallgatóságához.
Legutóbb a legnagyobb olajlelőhelyekkel rendelkező nyugat-afrikai Nigériában támadt hatalmi űr az elnök betegsége, majd halála miatt. Az egyenlítői-guineai Teodoro Obiang, a közép-afrikai térség egyik olajdiktatúrájának vezetője valószínűleg nagyobb sikerrel jár: minden jel arra utal, hogy az elnök fia, „Teodorito” fogja követni apját az elnöki tisztségben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.