Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Jó évet zárt a bolgár tengerparti „alkoholturizmus”

2010. 09. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár Burgasz városától 35 kilométerre található Napospart néven ismert tengerparti üdülőszakaszon hosszú idő óta először fordult elő, hogy akinek nem volt előfoglalása, annak csak sok utánjárással találtak szállodai szobát. A külföldi turisták főleg a moszkvai füstriadó elől menekülő orosz, illetve a kiélezett török– izraeli viszony miatt a bolgár tengerpartot választó izraeli családok közül kerültek ki. Sok bolgár család is az olcsó árak miatt inkább a hazai tengerpartot választotta a szomszédos görög és török helyett, így számuk tavalyhoz képest 25 százalékkal nőtt.
A bolgár szállodák a válság hatására versenyképesebb árakkal rukkoltak elő, mint déli szomszédaik. Az olcsó alkohol ráadásul mágnesként vonzotta magához Európa szórakozni vágyó fiataljait és magára húzta a kontinens deviáns rétegeit. Nincs még egy olyan ország Európában, ahol a vodka sörrel fél euróért, a whisky egy euróért kapható. Így akár ezer forintnak megfelelő leváért merevrészeggé ihatja magát a vendég. Kérdés, vajon mitől ez az olcsóság? A választ az adóhatóságok helyszíni ellenőrzései adták meg, amelyekből kiderült, a helyi vendéglők és szórakozóhelyek bevételeik 70 százalékát eltitkolják. Egyes számítások szerint a fekete-, szürkegazdaság aránya a bolgár turizmusban legalább 20 százalék, ám van, aki ezt 50 százalékra becsüli.
A Naposparton azonban egyre kritikusabb a helyzet. A hatóságoknak hajnalban össze kell szedni az elaludt részeg turistákat – akik közül egyre több a nő –, majd beazonosítani, hogy vajon melyik szállodához is tartoznak. Előfordul, hogy ukrán, angol és orosz lányokat kell a kijózanítóba vinni.
A féktelen ivászatba torkolló esti dorbézolás pedig már minden vendéglátó-ipari egységben és az utcákon, strandokon és a parkokban is egyre drasztikusabb méreteket ölt. A Napospart fő sétányán este 10 és reggel 6 óra között a részegek ordítozva tántorognak itallal a kezükben vagy fetrengenek a padokon és parkokban, sokszor a sétány mellett vagy a tengerpart homokjában végzik el szükségletüket. Élelmes szélhámosok abból élnek, hogy rendőröknek adják ki magukat és 50 euróra büntetik a magukról mit sem tudó részegeket.
Angol, német, orosz fiatalok randalírozva szexszolgáltatásokat keresnek, de részegségükben sokszor nem tudják megkülönböztetni a roma prostituáltakat saját turistáiktól, így néha saját honfitársnőiket invitálják esti strandszexre. Az elitebb konzumhölgyek óránként 80 euróért vadásznak ügyfelekre a diszkók előtt, a sötétebb bőrű romák 10 euróért kínálják gyorsszolgálataiakat a sétányon, sok esetben pedig a turista eltűnt pénztárcája bánja a kalandot. A part közelében könnyű különféle drogokhoz jutni. A marihuána grammjáért 13 eurót, míg a kokainért 90 és 100 euró közötti árat kérnek.

Körút az italért. A drog- és alkoholturizmus nemcsak bolgár, hanem európai jelenség. Norvégiában a legdrágább az alkohol, ezért ők Svédországba mennek, míg a svédek a sokkal olcsóbb Németországban vásárolják meg szükségleteiket. Az egyik klasszikus célállomás a Rügen-sziget, ahol már komplett üzletsorok alakultak ki a skandináv turisták fogadására. Észtország uniós csatlakozása óta szintén célországgá vált, mert az emberek Helsinkiből és Stockholmból kompon utazva olcsón, feleannyiért juthatnak szeszes italhoz. Németországban inkább a fiatalok küzdenek alkoholproblémákkal, míg a skandináv szeszturisták legnagyobb része nyugdíjas. A tengerparti üdülőhelyeken, a diszkó- és drogturizmusáról is híres spanyol Ibiza szigetén becslések szerint egy este 40-50 ezer ecstasy tabletta fogy el, darabja 6 euróba kerül, míg egy üveg sör egy jobb helyen elérheti a 12 eurót is. (T. J.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.