Kiszabadult az amerikai

2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking haragos. Peking szeretné, ha Washington véget vetne Tajvan felfegyverzésének, jelentette ki a kínai külügyi szóvivő annak kapcsán, hogy amerikai vállalatok radareszközök exportjára készülnek Tajvan számára. Csiang Jü (Jiang Yu) Kína tiltakozásának adott hangot. „Figyelmeztetjük az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza helytelen döntését és fejezze be tajvani fegyvereladásait, valamint katonai kapcsolatait Tajvannal, hogy megelőzze a kínai– amerikai kapcsolatok újabb megsértését” – mondta a szóvivő. (MTI)


Honfitársával, Aijalon Mahli Gomesszel – akit illegális határátlépés miatt ítéltek nyolc év szabadságvesztésre a kommunista országban – együtt indult haza Észak-Koreából Jimmy Carter volt amerikai elnök. Carter valóságos Canossát járt Gomesért, bocsánatot kért, Phenjan pedig „könyörületessége kinyilvánításaként” kegyelemben részesítette a férfit, egyben ismét lendített egyet politikai hintáján, amennyiben bejelentették, részt vennének a legendás hatoldalú tárgyalások újabb fordulóján. Ez a tárgyalássorozat eddig semmilyen eredménnyel nem járt, de Phenjan minden részvétele előtt azzal zsarolja nyugati partnereit, hogy visszavonul a megbeszélésektől, ha nem teljesítik követeléseit. Carter végül nem is találkozott Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel, aki ez idő tájt épp Kínában tartózkodik, egész pontosan az északkeleti Csangcsun városában, ahová tegnap reggel Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök is megérkezett, vélhetően azért, hogy tárgyaljon szövetségesével.
A kínai hivatalnokok szerint a hirtelen utazás legfőbb témája a hatalomátadás Észak-Koreában, de Kim a nukleáris kérdéseket, a távolabbi stratégiai kilátásokat is megbeszélte nagy hatalmú partnerével, ahogy természetesen gazdasági segélyt is kért. A Korea Herald dél-koreai napilap arról számolt be, hogy Kim egy harminc autóból álló konvojjal indult útnak csilini szállodájából a vasútállomásra, ahol magánvonata vesztegelt. Az állomáson állig felfegyverzett katonák és rendőrök ellenőriztek mindenkit, és megtiltották a belépést Kim Dzsong Il távozásáig. Csilinben Kim és fia, Kim Dzsong Un azt az iskolát látogatták meg, ahová valamikor Észak-Korea Nagy Vezetője járt. Hivatalosan Kim Ir Szen még ma is Észak-Korea elnöke, pozícióját pedig az sem veszélyezteti, hogy az alapító 1994-ben meghalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.