Következik az újabb buborék

Az utóbbi években az aranytermelő államok listáján nem történt változás, ám a legtöbb aranytartalékot felhalmozók között több helycsere volt – adja hírül a portugál Expresso című hetilap. A Reutersnak nyilatkozva Soros György úgy látja: a hitelekhez és ingatlanokhoz hasonlóan az arany ára az utolsó buborék.

2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap a legutóbbi számában összefoglalta az aranytermelő és a legnagyobb aranytartalékot felhalmozó országok listáját, illetve az arany várható árának alakulását 2016-ig. Az aranytermelők listáján nincs változás a négy évvel ezelőttihez képest, továbbra is Dél-Afrika vezet, utána Kína és Ausztrália következik. A legtöbb aranytartalékot felhalmozók listája viszont változott, és helycserék is történtek. Az első három helyen változatlan a sorrend (USA, Németország, IMF), utánuk Olasz- és Franciaország következik, ám ötödikként egy új és erős aranyalap, az SPDR Gold ETF tűnt fel, amely megelőzte Kínát, sőt Svájcot is. Előrejelzés szerint, ha semmi sem változik, 2016-ig a sokszorosára nő az arany unciánkénti ára.
Az összeállítás nem véletlenül készült el: az arany ára kedden érte el a legmagasabb szintet – egy unciáért 1,273 dollárt adtak, de pénteken már 1,281,40 dollárt ért –, s az elemzők úgy vélik, az árfolyam a jövőben emelkedni fog. A dollár ingadozása is döntően befolyásolja az arany árának változását. Soros György magyar származású befektető az utolsó buboréknak tekinti az arany árát, ugyanúgy, mint a hiteleket és az ingatlanokat. De az emelkedés tartóssága szerinte nem biztos, és nem is tart örökké, mondta a Reuters hírügynökségnek. Az arany ellensúlyozza a dollár esését, és emelkedik az ára, ha csökken a dolláré. Az utóbbi tíz évben fokozatosan nőtt az arany ára, s a legbiztosabb menedéket jelentette a kockázatokat kerülő befektetőknek.
Az arany mostani árfolyamának lassú emelkedése nem előzmény nélküli. Négy-öt éve a világ több országa úgy vetett véget az IMF megszorító intézkedéseinek, hogy kinyögte az összes hitelt, mert így nem kellett visszafizetni a kamatokat. (Az IMF hiteleinek kamataiból tartják fenn a Nemzetközi Valutaalap intézményeit). Részben ezért 2007 elején az IMF eladott 400 kilót aranytartalékából, és erre buzdította a világ számos országát is. Három éve az egyre erősebb euró és a gyengülő dollár miatt Irán és Venezuela úgy döntött, hogy a dollár helyett inkább az erős euróra váltja kereskedelmének elszámolását. Több dél-amerikai ország is követte példájukat, de az euró azóta meggyengült. A JP Morgan, a HSBC, és a Citigroup is győzködi a vállalatokat, hogy inkább a kínai fizetőeszközt, a jüant használják a dollár és az euró helyett, s ezt ajánlják az európai, ázsiai és az USA bankjainak is. S hogy miért most írt a témáról a portugál lap? Az elemző az arany árfolyamának alakulása láttán öszszevetette a Salazar-diktatúra végének és az államcsőddel fenyegetett jelennek a különbségét. 1974-ben a diktatúra kincstárában még 865,9 tonna arany volt, a portugál nemzeti bank legfrissebb (szeptemberi) adatai szerint ez mára valamivel több mint 373 tonnára apadt. (Júniusban még 382,5 tonna volt.) A portugál külső adósság 2009 júniusában 509 milliárd dollárnál tartott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.