Kudarcra ítélt béketárgyalás

Négy izraelit öltek meg a ciszjordániai Kirjat Arba zsidó telep közelében még kedden, amikor az izraeli és a palesztin delegáció már Washingtonban volt, hogy megkezdje a régóta várt, ám teljesen reménytelen béketárgyalásokat. A kudarchoz nem kellett a gyilkosság, bár kétségtelenül sokat segített.

2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A béketárgyalások megkezdése előtt egy nappal derült ki, hogy a megállapodáshoz elengedhetetlenül szükséges kölcsönös bizalom csírája is hiányzik a felek között. A Kirjat Arba-i merényletre – amelyet Catherine Ashton uniós külügyi főképviselő határozottan elítélt, és elkövetőit a béketárgyalások aláásóinak nevezte – válaszul a telepesek ernyőszervezete, a Jesa tanács a telepfejlesztési moratóriumot tegnap este hat órától semmisnek tekinti, pedig az elméletileg csak szeptember 26-án járna le. Az amerikaiak arra kérték az izraelieket, hogy ezt a témát semmiképp ne bolygassák a tárgyalások előtt, mivel a palesztinok közölték, ha a telepépítéseket újrakezdik, a delegáció azonnal feláll az asztaltól, mivel így nincs értelme a megbeszéléseknek. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő viszont pártja előtt arról beszélt, ő nem naiv, nem fogja biztonsági garanciák nélkül feladni Ciszjordániát. Egy nappal később pedig már azt is tudta, hogy a Hebron közelében fekvő falu melletti támadás egyúttal azt is jelenti, hogy az ő olvasatukban a palesztinok nincsenek készen egy független állam kikiáltására.
Az amerikaiak viszont itt is azt a sémát akarják követni, mint a világ többi részén. Úgy képzelik, hogy a megerősített palesztin biztonsági csapatok segítségével átadhatják az ellenőrzést Ciszjordánia túlnyomó részén a palesztinoknak, Izrael pedig esetleg egy óriási fegyverszállítmánnyal lesz bebiztosítva a támadások ellen. A ma kezdődő tárgyalásokon – amelyen Barack Obama amerikai elnök mellett II. Abdullah jordán király, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és Tony Blair közel-keleti különmegbízott felügyeli az érintett közösségek, így Netanjahu és Mahmúd Abbász palesztin elnök tárgyalásait – újra felvethetik a nemzetközi csapatok küldését a veszélyes részekre. Ezt Izrael hagyományosan most is el fogja vetni. Ahogy azt is látni lehet, a két fél a sokat emlegetett alapvető problémák ügyében nagyon távol áll egymástól. A határokat a palesztinok az 1967-es vonalakon húznák meg, Izrael viszont védhető határokat akar, amely szerintük nem ott húzódik, ahol negyvenhárom éve, s a telepekkel is kell kezdeni valamit. Netanjahu emellett úgy gondolja, a leendő palesztin államnak nem lehetne hadserege, a palesztinok ezt természetesen elvetik, de támogatják a nemzetközi csapatok telepítését. A telepeket azonban a palesztinok illegálisnak tartják, s az összes 1967 után létrehozott zsidó falut megszüntetnék. Jelenleg mintegy háromszázezer telepes él Ciszjordániában, a leendő palesztin államban.
Izrael kész átengedni a palesztinoknak Jeruzsálem egyes részeit a béketárgyalások részeként, a város arabok lakta negyedei a majdani palesztin államhoz fognak tartozni – idézte Ehud Barak izraeli védelmi minisztert az izraeli Háárec napilap. A felvetést azonban azonnal cáfolták, Netanjahu küldöttségének egyik tagja közölte, Jeruzsálem Izrael feloszthatatlan fővárosa lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.