Madrid elutasítja az ETA ajánlatát

2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország szocialista kormányának belügyminisztere, Alfredo Pérez Rubalcaba egyértelműen közölte tegnapi sajtótájékoztatóján: sem ő, sem a kabinet nem változtat az eddigi ETA- és terroristaellenes stratégián. A Baszkföld és Szabadság nevű baszk szakadár fegyveres szervezet, az ETA ugyanis vasárnap négy és fél év után ismét tűzszüneti és tárgyalási ajánlattal lepte meg a madridi kormányt és a világot. Rubalcaba értelmezése szerint a fegyveres szervezet nagyon meggyengült az elmúlt időszakban, és egyébként sem azt tartalmazta a közlemény, amit vártak tőle: az önfeloszlatást.
A keménykezű belügyér elutasításának indoka, hogy az ETA egyoldalúan hirdette meg, és egyoldalúan is rúgta fel a legutóbbi tartós tűzszünetet még 2006. december 30-án, amikor levegőbe röpítette a madridi reptér legújabb termináljának parkolóját. Az 51 éve megalakult és marxista–leninista elveket követő ETA az Euskal Herriának, azaz Baszk Hazának nevezett baszk lakosságú franciaországi és spanyolországi területek függetlenségéért, majd egyesítéséért harcol. Az ETA 2002-ben felkerült az ENSZ, az EU és az Egyesült Államok terrorszervezeteinek feketelistájára is.
A kormányfő, José Luis Rodríguez Zapatero is csak abban az esetben hajlandó tárgyalni velük, ha végleg leteszik a fegyvert. De még a madridi és a baszk autonóm parlamentben is – az egykori kommunistákat is beleértve – kevésnek tartották a homályos tartalmú üzenetet. A kormányfő határozott álláspontja dacára az elmúlt fél évben az ellenzéki spanyol Néppárt (PP) néhányszor élt a gyanúperrel, hogy mégis folyhatnak valamiféle tapogatózások: például a baszk hazafias baloldal pártján álló dél-afrikai ügyvéd, Brian Currin március végén – Brüsszelben, az Európai Parlamentben – és augusztus közepén is sürgette Madridot, döntse el végre, hogy akar-e tárgyalni az ETA-val vagy sem.
Az ETA-közlemény egyetlen újdonsága a nemzetközi ellenőrzésű tárgyalások javaslatáról szólt. Ennek kapcsán néhány nap alatt három meglepetés is érte a madridi és az autonóm baszk kormányt: még vasárnap Gerry Adams, az egyik északír kormánypárt, a Sinn Féin vezetője felszólította Madridot, hogy mielőbb kezdje meg a tárgyalásokat az ETA-val a baszk–spanyol konfliktus lezárása érdekében. Tegnap viszont Brüsszel lepte meg Madridot azzal, hogy az Európai Bizottság lát esélyt a megegyezésre, de egyben óvatosságra intette Zapaterót. Az Európai Uniónak nem sok beleszólása van a terroristaellenes küzdelembe, főleg az egyes nemzeti csoportok ellen, de a tárgyalások vitája márciusban eljutott az Európai Parlamentbe is. A múlt heti harmadik hír pedig arról árulkodik, hogy az ETA újabb két nemzetközi szereplőt tudott megnyerni magának: a venezuelai és a brazil kormánypárt (PSUV és PT) is kérte a madridi kormányt, hogy engedje ki a börtönből Arnaldo Otegit, az ETA politikai szárnyának tekintett, és ezért betiltott Batasuna (Egység) párt volt szóvivőjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.