Vallott Fidel Castro

Fidel Castro egyfolytában meglepetéseket okoz, amióta a volt kubai állam- és kormányfő két hónapja ténylegesen visszatért a politikai életbe. Legutóbb azt ismerte el, hogy nincs értelme exportálni a kubai politikai modellt, mert már náluk sem működik.

2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt a súlyos kijelentést a már 84 éves, agg pártfőtitkár az amerikai kulturális és irodalmi folyóiratnak, a The Atlanticnak adott interjújában fogalmazta meg, és annyira meglepte vele a cikk készítőjét, hogy Jeffrey Goldberg a biztonság kedvéért rákérdezett az amerikai külügy kubai szakértőjénél. Julia Sweig úgy értelmezte Castro eme kijelentését, hogy egyáltalán nem utasítja el a kubai forradalom eredményeit, de elismeri az állam túl nagy szerepvállalását az ország gazdasági életében. Vagyis előkészíti a talajt öccsének, Raúlnak, hogy további gazdasági reformokat vezessen be. Raúl Castro két és fél éve vette át bátyjától az állam- és kormányfői posztot, és azóta megszaporodtak az óvatos reformintézkedések, amelyek erősen emlékeztettek, emlékeztetnek azokra, amelyeket a magyar rendszerváltás előtt tett a pártállam. És mindez úgy kezdődött, hogy 2007 nyarán Raúl Castro többek között közgazdászoknak és filozófusoknak adott megbízást, szűk körű vitájukban vizsgálják meg, milyen hatást gyakorolna Kubára a magántulajdon ellenőrzött bevezetése. Castro az említett interjú második részében is nagy meglepetést okozott a hazai és a nemzetközi sajtóban, amikor két hónapja először jelent meg a nyilvánosság előtt. Akkor a kubai kommunista párt keményvonalas szárnyát és a pártapparátust akarta megnyugtatni, vagy inkább leszerelni ellenállásukat: öccse az ő hozzájárulásával egyezett meg a kubai katolikus egyházzal a volt kubai politikai foglyok Spanyolországba engedéséről.
Jeffrey Goldberg blogjában megírta, hogy maga Fidel Castro hívta őt Havannába. A látogatás egyik közvetlen előzménye, hogy Barack Obama a múlt héten újabb egy évvel meghosszabbította a Kuba ellen még 1962 februárjában elrendelt gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargót. Obama annak ellenére tett így, hogy a két ország között az elmúlt fél-egy év során folyamatosak a közeledésre utaló gesztusok. A jelek szerint Kuba enged a csak „északi szomszédnak” nevezett Egyesült Államoknak, bár úgy tűnik, csak a Castro fivérek engednek, hogy elérjék fő céljukat, a Kuba elleni embargó feloldását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.