A keresztutak Aradra vezettek

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Damjanich János honvédtábornok utolsó levelét leendő mártírtársához, gróf Leiningen-Westerburg Károlyhoz írta a kivégzésük előtti éjszakán. A búcsúüzenet egyik szívszorító mondata: „Amit az Isten ad, kedves öregem, el kell viselnünk, mint oly sok háborús veszedelmet; keményen és félelem nélkül nézzünk szemébe a kaszásnak, és próbált férfiként álljuk ki azt, amit ránk mértek.”
És valóban ezt tették azon az október hatodikai hajnalon 1849-ben Aradon a szabadságharc mártírjai. Mindnyájuk nevét hirtelenjében kevesen tudnák felsorolni, leginkább úgy élnek emlékezetünkben, mint a tizenhárom vértanú, az aradi tizenhárom. Pedig – míg a halálban eggyé nem lettek – mennyire más és más útról érkeztek az aradi várbörtönbe, majd a halál sánca alá… Soha nem lehet elégszer elmondani: azon a napon adta életét az ország leggazdagabb földesura (Kiss Ernő), a milliomos főnemes, akit császárhű apja megtagadott (gróf Vécsey Károly), az elszegényedett, magyarul alig tudó német arisztokrata (gróf Leiningen-Westerburg Károly), a szerb parasztember (Damjanich János), a horvát határőr (Knézics Károly), a republikánus huszártábornok (Nagysándor József), az osztrák nemes (Schweidel József), az ugyancsak osztrák középosztálybeli (Pöltenberg Ernő), a vasúti főtisztviselő (Lázár György), a kiváló mérnökember (Török Ignác), az egyik legelőkelőbb magyar nemesi család sarja (Dessewffy Arisztid), az elismert iparszervező (Láhner György), a pozsonyi fogadós gyermeke (Aulich Lajos). A vérgőztől tébolyult Julius von Haynau nem ismert irgalmat. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Ma, október hatodikán rájuk emlékezünk.
Ha nem túl fellengzős, ideírom, el ne felejtsük: A haza minden előtt!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.