Agresszív a Himnusz?

2010. 10. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezett új alkotmányon próbál fogást keresni legutóbbi számában a vasárnapi bolsevik hetilap. Izzadságszagú az igyekezet, dől belőle a mindenáron való kötözködés szándéka. A szerző szerint a legnagyobb vita most azon megy, szerepeljen-e Isten (ő kis i-vel írja) a szövegben. „Mintha maguk az egyházfiak se volnának egységes állásponton.” (Valószínűleg a papságot nevezi „egyházfiaknak”, nem ismervén a szó igazi jelentését: templomszolga, perselyező, gondnok stb.) Az is aggályos – véli az írást jegyző Karcagi László –, hogy a kereszténydemokrata Semjén Zsolt szerint az alaptörvény a Himnusz első sorával („Isten, áldd meg a magyart!”) kezdődne. A cikkíró úgy gondolja, „némelyeket zavart az első mondatban fellelhető agresszív, fideszes stílusú imperatívusz”. Valószínűleg őt magát is, mert így folytatja feldúlt elemzését: „Nehogy má’ mi mondjuk meg a Mindenhatónak, hogy mit, merre, meddig! Ezen a problémán talán lehetne enyhíteni azzal, ha hozzátennénk az első mondathoz: Lécci, lécci, lécci!” Ha jól értelmezzük, a Himnusz első sora agresszív, fideszes stílusú, ráadásul utasítást tartalmaz a Mindenható felé, amikor javasolja neki, hogy „mit, merre, meddig”. Vagyis megéri a pénzét ez a tolakodó, nyomulós Kölcsey Ferenc… Karcagi szerint ha már mindenképpen ragaszkodunk a Himnuszhoz, akkor az alkotmány így kezdődjék: „Isten, áldd meg a magyart, lécci, lécci, lécci!” Ez kompromisszumos megoldásnak látszik. Szerencsésnek tartaná még a szerző azt a kezdést is, hogy „Ej, mi a kő! Tyúkanyó kend a szobában lakik itt bent?”
Nagyjából idáig jut elemzésében a tréfás alkotmányjogász. Hozzászólások interneten: degeneralt.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.