Északi történet

2010. 10. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izlandon bíróság elé állítják Geir Haarde volt miniszterelnököt az ország pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlásával kapcsolatban. Az illetékeseket az sem hatotta meg, hogy az exkormányfő betegsége miatt már tavaly januárban lemondott tisztségéről; a szigetországban még 1905-ben létrehoztak egy különleges bíróságot, amelynek feladata, hogy bűncselekményekkel vádolt kormánytagok fölött ítélkezzék. Nem köztörvényes ügyről van szó, Haarde-ot a hírek szerint „csupán” a pénzügyi összeomlással kapcsolatos ügyekért vádolják, számlájára nem írnak trágár hazugságbeszédet, nemzetgyalázást, förtelmes korrupciót és kíméletlen tömegoszlatást. Megvádolásához elégségesnek bizonyult az ország pénzügyi csődbe juttatása. Izlandon ilyen a törvényes rend. Arról nincs hír, hogy a bukott miniszterelnök lemondása után internetes blogjában folyamatosan gyalázta volna utódját, vagy fényezte volna saját kétségbeejtő munkásságát. Geir Haarde tudomásul vette, hogy megvádolták, és ha hívják, egész biztosan elmegy majd a bíróságra (itteni kollégája a parlamenti albizottsági meghallgatást is kerüli).
Ha vulkánjait nem is, demokráciáját feltétlenül irigyelhetjük a skandináv országnak. Pontosabban azt, hogy ott működik. Arrafelé valóban azonos jogok és kötelességek illetnek meg mindenkit. Nemcsak papíron – a gyakorlatban is. Elképzelni is képtelenség, hogy Izlandon pillanatig is szabadlábon maradhatna a miniszterelnök, ha az országában százmilliárdokat lopnak el büntetlenül, a börtönudvaraiban meg hivatalból buzdított smasszerok, rendőrök, azonosíthatatlan előemberek vernek agyba-főbe mezítelenre vetkőztetett szerencsétleneket. És mintegy mellékesen a pénzügyi rendszer is összeomlik. (Vajon ír-e erről valamit blogjában a böszme?)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.