Ezer diák a kórusban

A Zuglói Filharmónia legsikeresebb produkcióiból hallhatunk válogatást ma és holnap este fél hétkor a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, ahol a zenekar mellett több mint ezer zuglói általános és középiskolás diák énekel majd Záborszky Kálmán vezényletével.

2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte a védjegye már a Zuglói Filharmóniának a hatalmas, egyesített kórussal közös hangversenyek sora, amelyet a 2003-as örömkoncert indított el, és amelyet számtalan hasonló sikeres előadás folytatott évről évre. Ma és holnap este fél héttől az elmúlt évek legsikeresebb produkcióiból szól egyfajta keresztmetszet: Kókai Rezső István király című szcenikus oratóriumának koronázási jelenetét, César Franck 150. zsoltárát, Berlioz Te Deumának Judex crederis tételét, illetve Carl Orff népszerű Carmina Buranájának részleteit hallhatjuk Molnár András, Rőser Orsolya és Massányi Viktor közreműködésével a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban (Budapest XIV., Istvánmezei út 13.), ahol az együttes nem először lép színpadra.
Huszonhárom kórus egyesül az előadásra mintegy ezer fővel, amely nem mindennapi esemény a diákok életében sem. A legfontosabb talán nem is maga a koncert, hanem a felkészülés és az az élmény, amit az együttes munka és a komoly művek jelentenek azoknak a gyermekeknek és fiataloknak, akik ebben a produkcióban részt vesznek. Az ehhez hasonló zenei élmények ugyanis egy életre meghatározzák a diákok zenéhez és általában a művészetekhez való viszonyát. Az egyre silányodó és csökkenő ének-zene oktatás országában – amelyben egykor Kodály éneklő ifjúsága alkotott szinte minden iskolában énekkart –, ahol egyre többen vizionálnak arról, hogy a ma felnövekvő zenészpalántáknak húsz év múlva már nem lesz közönségük, éppen ezért különleges színfolt és tulajdonképpen az egyik utolsó menedék Zugló. Mindez elsősorban a kerületben működő és a kerülettel együttműködő Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolának és igazgatójának, Záborszky Kálmánnak köszönhető, aki egyben az est karmestere. A rendezvény fővédnöke Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.