Kisiskolás való világ

2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben összehangolt akció indult az iskolakerülő, a délelőttökön plázákban, mozikban, utcán lézengő fiatalok fülön csípésére, nem igazán javult a helyzet az iskolába bejáró, ám ott zabolázhatatlan diákok kezelésében. A problémás nagyobb gyerekek nemcsak gyengébb társaikat, olykor a pedagógusokat is megalázzák, trágár szavakkal illetik. Mindennaposak a verekedések, az alkohol- és drogfogyasztások, sokan kést visznek magukkal az iskolába, elveszik osztálytársaik értéktárgyait. Volt, ahol az erősebb legény meggyújtotta a másik haját. Akad olyan intézet is, ahol a tanulóknak nevezett bűnöző gyakornokok rendszeresen védelmi pénzt szednek be az elesettebbektől. A „sikereiken” felbuzdult garázdákkal szemben nem segít a szép szó, a figyelmeztetés, de még az intő, a rovó sem.
Egyre több iskola kér tanácsot az oktatási ombudsmantól, mit tegyen, pontosabban mit tehet az intézet nyugalmáért. Csodamódszert az ombudsman sem tud, csupán a büntetési lehetőségeket sorolja. Megtudhatjuk, hogy a tanköteles – tehát tizennyolc év alatti – fiatal számára adható legsúlyosabb büntetés a másik iskolába történő áthelyezés, amire azonban csak akkor van lehetőség, ha találnak egy befogadó intézményt. (Ugyan melyik iskola kér egy ilyen „tanulóból”?) Ha pedig már nem tanköteles a gyerek, egyszerűen kizárható az általános iskolai oktatásból. Vagyis átadtunk az életnek egy potenciális bűnözőt. Gond továbbá, hogy diákokkal szemben tilos az alkohol- és a drogszonda alkalmazása, térfigyelő kamerákat pedig csak akkor használhat az iskola, ha abba az összes lehetséges szereplő (tanár, diák, szülő, rokon, egyéb ismerős) beleegyezik. Jelek szerint beérett a liberális oktatás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.