Nem mennek, csak aggódnak

2010. 10. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi bankok keserves helyzetét elemzi egy szomorú szerző a Népszava keddi számában. Bánatos írásából megtudhatjuk, hogy három nagy, közel OTP-főösszegű pénzintézet fontolgatja, kivonul hazánkból, nyilván mert a bankszektort is kezdi megrostálni a nemrég bevezetett bankadó. Az egészből természetesen egy szó sem igaz, mindenesetre a huhogás szervesen illeszkedik a pénzintézetek állapotáért folyamatosan aggódó mozgalmi füzetke szellemiségébe. Gyengíti az írást, hogy egyetlen olyan bank sem működik Magyarországon, amelyiknek a mérlegfőösszege akárcsak megközelítené az OTP-ét. Ráadásul sem a bankszövetség, sem a jegybank alelnöke nem hallott olyan pénzintézetről, amelyik a bankadó bevezetése miatt kivonulását tervezné az országból.
Mindenesetre érdemes idézni azt a tenyérbemászó érvet, amellyel a pénzügyi kacsa szerzője alátámasztja a sátorfájukat szedni akaró bankok igazát. „Már a 175 milliárd forintos első félévi profit is lejtmenetet jelez, hiszen egy évvel korábban húsz százalékkal magasabb nyereséget könyvelhettek el.” Ebből könnyen kiszámolható, hogy az előző esztendőben 35 milliárddal többet, vagyis 210 milliárdot kaszáltak rajtunk a dolgos pénzintézetek. (Vajon elő van-e írva valahol, mennyi az egy bankárra jutó éves kaszálási minimum?) Szó, ami szó, a bankárok számára rosszat mutat a mai tendencia, a nagy megtollasodások ideje lassan véget ér, rájuk jár a rúd… Derűsebb olvasatban: talán kezd helyére billenni a világ…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.