A király beszéde

Mozgalmas filmes hétvégén van túl London. Darren Aronofsky mesterkurzust tartott, Colin Firth és Vincent Cassel a vörös szőnyegen vonult. Díjnyertes filmek sokaságának tapsolhatott a közönség. Japán szamurájfilm, angol történelmi film, amerikai thriller szerepelt a veretes kínálatban.

Kárpáti György
2010. 11. 03. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(London)

London bizonyítottan a meglepetések városa, ahol a legváratlanabb emberekbe képes botlani a figyelmes járókelő. Igaz, újabban Magyarország is nap mint nap Angelina Jolie-lázban ég, de a ködös Albionban az egy főre jutó világsztárok száma lényegesen magasabb, különösen filmfesztiválok idején. Előfordul azonban, hogy nem csak filmesekkel lehet találkozni, az egyik neves Covent Garden-i pubban például a cseh miniszterelnök, Petr Necas sörözgetett minap politikuskíséretével. Bár őt a helyiek közül gyaníthatóan nem ismerték fel annyian, mint mondjuk Colin Firth-öt.
Utóbbinak pedig kijárt a főhajtás, miután túlzás nélkül az év egyik legjobb alkotásában rukkolt ki egyedülálló teljesítménnyel. A többszörösen díjnyertes tévésorozat, az USA első ötven évéről szóló John Adams megrendezése után Tom Hooper ezúttal VI. György beiktatásáról és híres beszédhibájáról készített humoros, drámai történelmi filmet, fiktív részekkel ötvözve a valós elemeket. A King’s Speech ragyogó színészi alakításai egyszerre megindítóak és felemelők. A királyt alakító Colin Firth mellett az Oscar-díjas Geoffrey Rush és Helena Bonham Carter is nagyszerű teljesítményt nyújtott. A velük való találkozásból pedig az is kiderült, hogy az életben is sztárallűröktől mentes, közvetlen emberek. A beszédhibás uralkodó sebezhetőségét, kételyeit és vívódásait kiváló érzékkel ábrázolta a rendező, miközben a király személye egy pillanatig sem veszít történelmi nagyságából. Vita nélkül az Oscar-versenyfutás pillanatnyi legnagyobb favoritja a King’s Speech, amely előreláthatólag februárban kerül a magyar mozikba.
A King’s Speech mellett egy napon belül egy másik komoly művészi teljesítménynek is tapsolhatott a közönség. A napjaink egy legtehetségesebb amerikai rendezőjének tartott Darren Aronofsky Vincent Cassellel és Velencében debütáló mozijával, a Black Swannal érkezett a brit fővárosba. A hattyúk tava thrillerbe oltott filmfeldolgozása a rendező korábbi munkáihoz hasonlóan filmnyelvileg újszerű, jellemábrázolásában kiemelkedő. Az erős vizuális hatást pedig fokozza az operatőri munka és a kifejező zene is. Aronofsky szombaton egy mesterkurzus során a közönséggel is találkozott.
A hétvége folyamán olyan további különlegességek voltak még láthatók a BFI London nemzetközi filmfesztiválon, mint a távol-keleti kultrendező Takashi Miike 26 Assassins című japán szamurájfilmje, valamint a brit filmgyártás nagy öregjének, Ken Loachnak a legújabb, Route Irish című alkotása.
Ma pedig újabb sztárok érkeznek a kifutóra. Javier Bardem és Alejandro González Inárritu személyesen mutatja be Cannes-ban debütált filmjét, a Biutifult, s a rendező holnap egy mesterkurzust is tart a közönségnek. Emellett ma este vetítik Kocsis Ágnes Pál Adrienn című, cannes-i nyertes alkotását is, amelyet a rendezőnő személyesen kísér el Londonba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.