Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Energiaüzlet várja Putyint Szófiában

Holnap Szófiába látogat Vlagyimir Putyin orosz kormányfő. Egy nappal korábban érkeznek Bulgáriába a Gazprom vezetői. Sajtóértesülések szerint Putyin és bolgár kollégája, Bojko Boriszov telefonon már megegyeztek a fő kérdésekben, így a Gazprom és a Bolgár Energiaholding vagy egyik leányvállalata közötti közös részvénytársaság megalapításáról, amely révén a Déli Áramlat bulgáriai szakaszának megvalósításában fognak együttműködni.

2010. 11. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A másik két energiaprojektben, a belenei atomerőmű, illetve a Burgasz–Alexandroupolis kőolajvezeték építésének részleteiről még nem várható megállapodás. Az atomerőművet egyébként még egy korábbi szerződés alapján az oroszok építik. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök meghívta Szerbiát és Horvátországot, hogy egy-két százalékos tulajdoni hányad fejében vegyenek részt a belenei atomerőmű-beruházásban. Horvátország megköszönve elutasította az ajánlatot azzal, hogy neki már saját energiapolitikája van, míg Szerbia a belgrádi Blik értesülése szerint ötszázalékos tulajdoni hányadot szeretne elérni. Nyáron több újság is arról cikkezett, hogy az esetleges szerb részvétel mögött is az oroszok állnak, így próbálják szalonképessé tenni a beruházást az Egyesült Államok és az Európai Unió előtt.
A bolgár–orosz tárgyalásokon Szófia szeretné kialkudni, hogy a rendszerváltozás előtti időkhöz hasonlóan a bolgár borok, élelmiszeripari termékek, textíliák visszakerüljenek az orosz üzletek polcaira. Figyelemre méltó tény, hogy nyáron az orosz turisták mentették meg a bolgár turizmust. Forgalmuk 41 százalékkal nőtt a múlt évhez képest, hét-nyolc százalékuk második otthont vásárolt Bulgáriában.
A bolgár–orosz közeledés ellenzői azon aggódnak, hogy a beruházásokkal évtizedekre meghosszabbítják Bulgária orosz energiafüggőségét. A Vremija Novosztyi című orosz napilap értesülése szerint a holnapi csúcstalálkozó megrendezésében benne van a közös barát, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök is, aki még korábban megígérte Putyinnak, hogy segít elsimítani a két szláv ország közötti nézetkülönbségeket. Az újság a találkozót úgy jellemzi, hogy „házasság olasz módra”, vagyis Putyin azért jön Szófiába, hogy részt vegyen Bulgária kapitulációján a Déli Áramlat előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.