Erkel születésének 200. évfordulóján

Kétszáz éve született Erkel Ferenc. A Himnusz, a Bánk bán és a Hunyadi László komponistája 1810. november 7-én Gyulán látta meg a napvilágot. A 2010-es Erkel-év zárásaként a hét végén számos programmal emlékeznek a zeneszerzőre.

2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közelebb a hagyaték. Már néhány kattintással is elérhetjük Erkel Ferencet születésének kétszázadik évfordulóján: a zeneszerzőt bemutató webes felület (http://erkel.oszk.hu/) az Országos Széchényi Könyvtár égisze alatt készült el. A honlapon kezdők és haladók, érdeklődők és kutatók is böngészhetnek Erkel élete és művei világában: kiemelt szerep jut a két nagyoperával, a Bánk bánnal és a Hunyadi Lászlóval kapcsolatos anyagoknak és a Himnusznak, de az iskolaszervező, a színház- és zenekarvezető, sőt a sakkozó Erkel ténykedéséről is rengeteg adatot és érdekességet találunk, a kottáktól a képeken át a szépirodalmi szemelvényekig. A Kutatószoba tartalmai a tudományos munkát segítik: összegyűjtik nemcsak a szakirodalmat, kéziratokat és egyéb dokumentumokat, hanem az eddigi legteljesebb műjegyzéket is. (R. K. K.)


Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára, november 7-re országszerte programokkal készül a zenei élet. Már az előestén a zeneszerző előtt tiszteleg az Operaház, ahol szombaton és vasárnap este a Bánk bán ősváltozatát láthatjuk félig szcenírozva. A címszerepet Kiss B. Atilla és Bándi János énekli, Gertrudisként Lukács Gyöngyit és Pánczél Évát, Melinda szerepében Kolonits Klárát és Kertesi Ingridet, Tiborcként Perencz Bélát, Petúr bánként pedig Kálmándi Mihályt hallhatjuk, a karmester mindkét este Héja Domonkos lesz.
A szombati előadást a Magyar Televízió másnap műsorára tűzi, így minden érdeklődőhöz eljut, vasárnap pedig az ünnepi megemlékezés részeként Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas művész tart beszédet a dalszínházban, amelynek előcsarnokában Erkelre emlékező kiállítást rendeznek.
A köztévé mellett a Duna Televízió is tematikus nappal készül a bicentenáriumra, amelynek részeként a Káel Csaba által rendezett Bánk bán operafilmet főműsoridőben sugározzák. A Bartók rádió szintén Erkel Ferenccel foglalkozik vasárnap, és a Himnusz zeneszerzőjére emlékezik Budapest több pontján az Erkel Társaság is. A már jól bevált ingyenes, játékos és ismeretterjesztő „csokikoncerttel” igyekeznek a gyermekekhez közelebb hozni Erkelt, elsősorban mint zenepedagógust és zeneszerzőt vasárnap tizenegy órakor a Millenárison, ahol a Honvéd Férfikar segítségével a résztvevők Erkel-dallamokat is tanulhatnak.
A hivatalos állami megemlékezések részeként vasárnap délben a zeneszerző sírját koszorúzzák meg a Fiumei úti temetőben, délután három órakor emléktáblát avatnak Erkel Ferenc egykori lakóháza falán az Úri utcában. Ma Gyulán, Erkel Ferenc szülőházában avatnak emléktáblát, ahol Bónis Ferenc zenetörténész, az Erkel Ferenc Társaság elnöke mond ünnepi beszédet.
Az MTA Zenetudományi Intézetében már megnyílt és jövő augusztus végéig látogatható az Opera és nemzet című Erkel-emlékkiállítás, az Országos Széchényi Könyvtár pedig külön Erkel-honlapot hozott létre az évforduló alkalmából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.