Megtéveszthetnek a garanciával

Nem veszíti el a jótállást az, aki nem a garancialevélben feltüntetett műhelyek valamelyikével kötteti be az újonnan vásárolt gázkészülékét. Mégis általános gyakorlat, hogy a boltokban a vevőt félretájékoztatják, így arról sem szerez tudomást, hogy egyéves garanciát kormányrendelet szavatol neki, azaz egyetlen bolt, szerviz vagy gyártó sem foszthatja meg tőle, ha az általa vásárolt gépet úgynevezett gázbekötési joggal rendelkező szakemberrel szerelteti be.

2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtévesztik a vásárlókat azokban az üzletekben, ahol azt állítják, elveszítik a gázkészülék garanciáját, ha a gépet nem a forgalmazóval vagy a gyártóval szerződésben álló szakműhelyek valamelyikével üzemeltetik be. Olvasóink közül többen is panaszolták, hogy a boltokban félretájékoztatták őket, és nem közölték velük azt, hogy jogszabály szerint valójában egyéves jótállás illeti meg őket. Amit a szakműhely mellőzésével elveszíthetnek, az valójában a gyártó vagy forgalmazó által ajánlott plusz egy-, esetleg kétéves garancia. Igaz, hogy biztonsági okokból úgynevezett gázpecséttel, azaz gázbekötési joggal rendelkező szakemberrel kell elvégeztetnünk a munkát – közölte lapunkkal Morvai György, az Európai Fogyasztói Központ jogásza.
Elmondta: a gyártó vagy a forgalmazó kötheti feltételekhez az általa ajánlott extra garanciát, de nem foszthatja meg a vevőt az egyéves, kormányrendeletben rögzített jogosultságától. Ennek ellenére sok boltban gyakorlattá vált ez a fajta megtévesztő tájékoztatás. E magatartás egyik valószínű magyarázata lehet az, hogy ezen műhelyek bevételének tetemes részét valójában nem a garanciális időn belüli javítások, hanem az új gépek, jelen esetben gáztűzhelyek bekötése jelenti. A vevőknek tehát számolniuk kell azzal, hogy a gáztűzhely árán felül – a legolcsóbb készülékek 45-55 ezer forintba kerülnek – további 20-30 százalékot, azaz legalább 10-15 ezer forintot kell fizetniük az üzembe helyezésért.
Megkérdeztünk a legegyszerűbb, négyégős gáztűzhely bekötési költségeiről egy, a jótállási jegyen szereplő szervizt. Budapesten 7500, Érden pedig 8900 forintért vállalták a munkát, amihez hozzáadódnak a borsos anyagárak is (a már kötelező flexibilis cső métere több ezer forintba kerül). Ezekről azonban nem kívántak bővebben tájékoztatni. Ugyanitt azzal riogattak, hogy a teljes garanciától megfosztjuk magunkat, ha nem velük végeztetjük el a munkát.
Megkerestük az ügyben az Euronics Vöröskő Kft.-t is, Fiszár Balázs ügyvezető lapunknak elmondta: az eladó nem fenyegetheti a vevőt a garancia elvesztésével, arról viszont tájékoztatnia kell a vásárlót, hogy előnyösebb, ha a gáztűzhelyet a gyártó által megjelölt műhelyek valamelyikével kötteti be. A vevőnek ugyanakkor érdemes mérlegelnie, mikor jár jobban, ha néhány ezer forinttal többet fizet vagy ha megelégszik az egyéves jótállással. Az esetleges félreértések és félretájékoztatások elkerülésére rövidesen körlevélben hívják fel a boltok figyelmét a fentiekre – fűzte hozzá az ügyvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.