Nyertesek és vesztesek

2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a L’Equipe címlapját vasárnap Gäel Monfils terítette be, aki az ugyancsak Párizsban rendezett tenisztorna elődöntőjében legyőzte Roger Federert (vasárnap aztán a fináléban kikapott Robin Söderlingtől), a világbajnoki címét megvédő francia férfi párbajtőrcsapat éppen elfért volna az ütőjén; bő héten keresztül azért a vívó-vb is megmozgatta a helyieket. A Grand Palais-ban többször is megteltek a lelátók, ami ekkor 4500 fős közönséget jelentett, s mivel a délelőtti és a délutáni programra külön belépőt kellett venni, hivatalosan 55 ezren látogattak ki a versenyekre. A rendezők jegybevételi forrása meghaladta a 700 ezer eurót, ami persze eltörpül az impozáns versenyhelyszín 4,5 millió eurós bérleti díjától, ám az állam „besegített”. S a France Télévision mellett az Eurosport is közvetítette a döntőket, csalogatva a szponzorokat. A Francia Vívószövetség elnöke, Frédéric Pietruszka zárónapi sajtótájékoztatóján pénzügyi részletekkel ugyan nem szolgált, de azt bejelentette, hogy a vb nem lesz veszteséges.
A legtöbbet az olaszok nyerték, mármint az éremtáblán két aranyat, három ezüstöt és két bronzot, közvetlenül utánuk a franciák (2-1-2) és az oroszok (2-0-3) jönnek, de aranya még további hat országnak (Németország, Egyesült Államok, Kína, Dél-Korea, Románia, Észtország) lett. Ukrajna két ezüstöt és egy bronzot gyűjtve éppen kipöckölt bennünket a top 10-ből; Magyarország Szász Emese második, valamint Boczkó Gábor és a férfi párbajtőrcsapat (Boczkó, Imre Géza, Somfai Péter, Rédli András) harmadik helyével tizenegyedikként zárt. Nagyobb baj, hogy válogatottunkból csak a párbajtőrözők szereztek érmet; a 2007-ben világbajnok, tavaly vb-3., Párizsban viszont csupán tizedik férfi kardcsapatunk 45-25-ös vereségét a németektől pedig még sokáig nem feledjük.
A Magyar Vívószövetség ügyvezető igazgatója, Füleky András tegnap arról tájékoztatott, hogy a szakvezetőknek – így párbajtőrben Kulcsár Győzőnek, kardban Nébald Györgynek, tőrben a megbízott Solti Antalnak – hétfőig kell elkészíteniük a beszámolóikat, az elnökség ezután értékeli a vb-n történteket. Amin nem lehet vitatkozni: a tervezett négy érem helyett három jött össze, a remélt arany elmaradt, így a célkitűzést nem sikerült teljesíteni. A párbajtőrözők szereplését természetesen nem érheti rossz szó, a három medál mellett még egyéniben a 20 éves Antal Edina 8. helye is komoly bravúr, női tőrben ugyanakkor a negyeddöntős fellépésre is hiába vártunk, a tavalyi vb-n három bronzot szerzett kardozók pedig csupán Szilágyi Áron hatodik helyét mutathatják fel. Nébald György már a vb előtt is támadásoknak volt kitéve, és ezek a hangok most bizonyosan felerősödnek.

Fair play díj Boczkónak. A vb zárásakor a férfi párbajtőr egyéni elődöntőjében tanúsított sportszerű cselekedetéért Boczkó Gábor fair play díjat vehetett át. Boczkó a későbbi aranyérmes, észt Nikolai Novosjolov elleni aszszója elején, hátrányban egy már megítélt együttes találatnál bemondta, hogy földet szúrt, így neki nem jár a tus. Ezt még az észt csapat sem szúrta ki…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.