Olimpia változó korban

A NOB végrehajtó bizottsága október végi, acapulcói ülésén az előzetes hírekkel ellentétben végül nem határozott a téli olimpia programjának bővítéséről. A testület ugyanakkor a nagyközönség számára kétségkívül váratlan fordulattal felhatalmazta Jaques Rogge elnököt, hogy áprilisban egymaga hozzon döntést, és a szervezet első embere akár hét új versenyszámot is felvehet a 2014-ben Szocsiban rendezendő játékok műsorába.

2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Követni a trendet. Október végén Acapulcóban igazi „sportcsúcsot” tartottak, hiszen a NOB végrehajtó bizottsági ülése előtt rendezték meg a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Világszövetsége (ANOC) közgyűlését, az első olimpiai sport világkonferenciát, majd a NOB és az ANOC közös találkozóját. Utóbbiakon Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója is jelen volt. „A végrehajtó bizottság által később hozott döntések egyáltalán nem leptek meg. A világgal, a társadalommal együtt a sport is változik, ezen a területen is megvannak a fejlődési irányvonalak, és a NOB igyekszik követni ezeket a trendeket. S most felgyorsítja azokat a folyamatokat, amelyek az utóbbi időszakban némileg lelassultak. Ha a nemzetközi sportági szakszövetségek igazolják, hogy bizonyos versenyszámok igenis meghatározók az adott sportágon belül, népszerűek, hozzájárulnak az olimpiai mozgalom erősödéséhez, akkor ezt a NOB elfogadja. S célja egyértelműen a fiatalok megnyerése is. Bár Szocsiban a program akár hét új számmal is bővülhet, úgy gondolom, hogy most csak kettő-három kerül fel, és az egyik szinte biztosan a női síugrás lesz. A végrehajtó bizottságnak megvan a jogköre arra, hogy felhatalmazza az elnököt a döntés meghozatalára, és ez csupán egy döntéshozatali metódus, ami a hatékonyságot szolgálja. Szó nincs hatalomkoncentrációról. De aki ismeri Jacques Rogge-ot, az pontosan tudja, ha valaki, ő az, aki soha nem fog visszaélni azzal, hogy hatalom van a kezében. 2001 óta ül az elnöki székben, ilyesmi fel sem merült róla, pedig meglehetősen nagy hatalma van” – mondta megkeresésünkre Nagy Zsigmond.


Amióta a NOB döntéshozói a londoni olimpia programjába iktatták a női ökölvívást, a síugrónők még hangosabban követelik, hogy ők is felkerülhessenek a palettára. Fő érvük, hogy az ötkarikás játékokon már csak a síugrást és a hozzá köthető északi összetettet rendezik meg kizárólag férfiak részvételével. A síugrónők már az idei vancouveri olimpián is helyet követeltek maguknak, olyannyira, hogy Kanadában bírósághoz is fordultak a hátrányos megkülönböztetés miatt; ám ez a lépés legfeljebb elnéző mosolyt csalt az arcokra. A NOB 2006-ban azzal söpörte le az indítványt az asztalról, hogy a síugrás női válfajának elenyésző a tábora, és a hölgyeknek először talán világbajnokságon kellene indulniuk. Ami aztán tavaly Liberecben megtörtént, a normálsáncra felengedték a bátrakat, és az amerikai Lindsey Van – nem tévesztendő össze az alpesisíző Lindsey Vonn-nal – figyelemre méltó eredménnyel, 89 és 97,5 méteres ugrásokkal lett a sportág első női világbajnoka. S immár jó az esély a 2014-es ötkarikás debütálásra.
Annál is inkább, mert úgy tűnik, a NOB jelentősen bővíteni szándékozik a téli játékok programját. A végrehajtó bizottság múlt havi, acapulcói ülésén ugyan elodázták a döntést, de bejelentették, hogy a női síugrás mellett a síakrobatika félcső és slopestyle (trükk), a hódeszka slopestyle versenyszáma, a biatlon vegyes váltója, a szánkó csapatversenye, továbbá a formációs műkorcsolyázás programba vétele is napirenden van. A végrehajtó bizottság egyúttal felhatalmazta Jacques Rogge elnököt, hogy áprilisban egymaga döntsön, ami sokak számára legalább olyan meglepő lehet, mint a műsornövelés mértékének már a lehetősége is.
A 2002-es téli olimpián, Salt Lake Cityben 15 sportág 78 versenyszámában zajlottak versenyek, és a sportágak köre azóta is változatlan. Torinóban a biatlon, a gyorskorcsolya és a hódeszka programja egyaránt két számmal bővült, de Vancouverben csak szabadsíelésben (síakrobatikában) jött be nóvumként a férfi és női síkrossz. Jelen helyzet szerint azonban előállhat, hogy Szocsiban 93 számban osztanak érmeket a tizenhét nap alatt. Ez még bőven beleférne az időrendbe, a versenyzők létszámát sem duzzasztaná fel elviselhetetlenre, és a NOB vezetése már csak financiális szempontok alapján is gondolkodhat úgy: akkor miért ne bővítsünk? Nyilvánvalóan vezérlő elv, hogy meg kell érteni az idők szavát, másrészt viszont nem lenne kívánatos, ha az olimpia eltolódna az extrém sportágak világjátéka felé, így a félcsöves és akrobatikai kunsztokat a hagyományos sportágakban kompenzálnák. Megtehetik, hiszen a téli olimpiákon még sokáig nem kell úgy kalkulálni, hogy ha a programba felvesznek egy új számot, akkor egyet menthetetlenül le is kell venni onnan. Így a sok jogos kritikával illetett női jégkorong is megmenekült.
Salt Lake Cityben 2399, Torinóban 2633, Vancouverben 2536 sportoló indult, és ezek az adatok nem említhetők egy lapon azzal, hogy két éve a pekingi olimpián
11 028-an mérették meg magukat. Szöulban 237, Barcelonában 257, Atlantában 271, Sydneyben 300, Athénban 301, Pekingben 302 versenyszám volt műsoron, és a számsorból világosan látszik, hogy a nyári műsort – ha továbbra is tizenhét napos marad – nem lehet bővíteni. A NOB 2005-ös, szingapúri kongresszusán ennek szellemében fogadták el, hogy az olimpiákat követő évben egyenkénti szavazással döntenek a sportágak sorsáról. Számunkra kedvező, hogy az alapsportágakat csoportonként veszik górcső alá, így például a vizes sportágat együtt, ami alapján a mostanában sok támadásnak kitett vízilabda védettséget élvezhet.
Ami a legutóbbi változásokat illeti, Pekingbe bejött atlétikában a női 3000 méteres akadályfutás, úszásban két nyílt vízi, kerékpárban két BMX-es szám, ugyanakkor pályakerékpárban és a sportlövészetben kettő-kettő kiesett. Asztaliteniszben a férfi és a női páros helyett mindkét nemben csapatversenyt írtak ki, ám ez a kivonások és hozzáadások után nem befolyásolta a végeredményt. Londonban ugyancsak 302 számban osztanak majd érmeket, de több változás is akad. Levették a programról a baseballt és a szoftballt, vitorlázásban a tornádó hajóosztályt, ökölvívásban a férfiaknál eggyel kevesebb súlycsoport lesz, helyet adva három női kategóriának, teniszben pedig vegyes párosban is rendeznek versenyt. Lényeges, hogy a sportági világszövetségek saját hatáskörükben hozhatnak döntéseket, és kajak-kenuban forradalmi változás előtt állunk: új versenyszám lesz 200 méteren a férfi K-1, K-2 és C-1, a női K-1, mégpedig a négy 500 méteres férfi szám (K-1, K-2, C-1, C-2) helyett. Vívásban ezúttal a férfi párbajtőrözők és a női kardozók csapatversenye marad el – Pekingben férfi tőrben és női párbajtőrben nem volt csapatverseny –; a pályakerekeseknél a 7-3-as leosztás helyett mindkét nemnél öt versenyszám lesz: egyéni és csapat sprint, keirin, csapat üldözéses és új eseményként egy öt számból álló összetett viadal; vitorlázásban pedig a női tőkesúlyos Yngling osztály helyére az Elliott került. S már előre tekintve a 2016-os Rio de Janeiró-i játékokra is, annyi bizonyos, hogy a golf és a rögbi hosszú szünet után visszakerül a programba. A karate, a fallabda és a görkorcsolya egyelőre elbukott, ám a jövőképet vizionálva közel sem reménytelen a helyzete.

Hordók, kötelek, galambok. Az első téli olimpiára 1924-ben került sor, a műkorcsolya és a jégkorong azonban már ezt megelőzően is műsoron volt. Mindkét sportágban rendeztek versenyeket az 1920-as antwerpeni nyári játékokon, mi több, a műkorcsolya szerepelt az 1908-as londoni olimpián is. Utóbbi játékokon motorcsónakkal ugyancsak bajnoki címet lehetett nyerni. A kötélhúzás 1900-ban, Párizsban debütált, és a soron következő négy olimpián is megtartotta a helyét a programban. A francia fővárosban sportlövészetben lőttek élő galambokra, és itt rendezték meg a 200 méteres akadályúszást is, amely során a versenyzőknek tempózás közben 50 és 100 méternél egy-egy hordón kellett átmászniuk. A hőskorban jó néhány érdekességgel szolgált az atlétika is: a helyből magas- és távolugrás négy olimpiát élt meg, a kétkezes diszkoszvetés, súlylökés és gerelyhajítás – amely során összeadták a bal és jobb kézzel elért eredményeket – viszont csak a stockholmi játékoknak (1912) volt színfoltja. Itt írtak ki először művészeti versenyeket, és ezeket 1948-ig tartották meg. 1928-ban, Amszterdamban epika kategóriában Mező Ferenc Az olimpiai játékok története című könyve aranyérmet ért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.