Szász Emese az első udvarhölgy

Méltóbb körülmények közepette nem is „koronázhatnának” az idei vívó-világbajnokságon, mint a párizsi Grand Palais-ben, a Nagy Palotában, ahol tegnap Szász Emese és Boczkó Gábor nagyon közel került ahhoz, hogy a párbajtőrvívás új uralkodója legyen. Ám előbbi ezüstje, utóbbi bronza előtt is fejet kell hajtani.

2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazán nem panaszkodhatnak a párizsi sportrajongók. A Bercy csarnokban Federer, Djokovics és Murray fémjelzi a 2,75 millió dollár összdíjazású tenisztornát, a Champs-Élysées-n, a Grand Palais-ben pedig a vívó-világbajnokság zajlik, s a nemzetközi szövetség multimilliomos orosz elnöke, Aliser Uszmanov jóvoltából itt is „szétdobnak” 550 ezer dollárt a dobogósok között. Két éremosztó nap után nekünk még aprópénz sem jutott, de Kamuti Jenő, a magyar szövetség szakmai alelnöke tegnap reggel bizakodva fejtegette, hogy szerinte párbajtőrben Boczkó Gábor és Szász Emese is érmes lesz. „Mindketten kiválóan képzettek technikailag, emellett küzdőképesek, ők soha nem adják fel” – indokolta a világbajnokság főorvosaként is ténykedő Kamuti, miközben egy fiatal versenyző odaköszönt neki magyarul, és érdeklődésére azt is elárulta, hogy hamarosan a német Fiedlerrel vív majd.
Mivel az illető nem Boczkó és nem is Imre Géza volt, másik két indulónk pedig nem jutott fel a főtáblára, igencsak meglepődtünk; ám kiderült, Juszuf Bojtéhoz volt szerencsénk. Amúgy meg a 18 éves Böjte Szabolcshoz, aki a nyáron még a magyar párbajtőrcsapattal lett ifjúsági világbajnok, tavaly pedig korosztályos Eb-t is nyert. „Beszéltem a szakvezetéssel, Kulcsár Győző szövetségi kapitánnyal is, milyen perspektíva vár rám, és azt a választ kaptam, hogy a felnőttcsapatba csak nyolc év múlva kerülnék be. Így inkább elfogadtam a törökök ajánlatát, ők most kezdik felfuttatni a vívást. De továbbra is Magyarországon, Tatán élek és készülök a versenyekre” – hallottuk döbbenten a magyarázatot a fiatal vívótól (enynyit értékeink megőrzéséről), aki a selejtezőben történetesen Európa-bajnok csapatunk tagját, Somfai Pétert ejtette ki, és tegnap a világranglista-vezető Fiedlertől is csak két tussal kapott ki.
A főtáblán Imre Géza sem élte túl az első kört, őt a lett Jefremenko győzte le 15-12-re, Boczkó Gábor ugyanakkor nagy menetelésbe kezdett. Ezt eleinte a lengyelek bánhatták, mert Mikoljaczakot 15-13-ra, Andrzejukot 15-4-re verte, ezután az amerikai Brattont 15-8-ra, majd a nyolc között, immár éremért az orosz Sukovot 15-10-re győzte le.
Időközben a nőknél a még csak 18 esztendős Budai Dorina a papírforma szerint kikapott a franciák „nemzeti hősétől”, a kétszeres olimpiai bajnok és még 39 évesen is extraklasszis Flesseltől (8-15), ám Szász Emese és Antal Edina sorban vette az akadályokat. Szász a litván Stucinskaitét 15-9-re, az észt Beljajevát 12-5-re, az amerikai Hurley-t 15-7-re, Antal az olasz csapattal tavaly világbajnok olasz Del Carrettót 15-7-re, a japán Nakanót 15-4-re, a venezuelai Martinezt 3-2-re győzte le, így mindketten éremért vívhattak. Antal a francia Nisimával már nem bírt (10-15), de húszévesen a nyolcadik hely is dicséretes eredmény tőle. Szász pedig mindkét csapattársáért is törlesztve a negyeddöntőben 11-10-ről együttes találatokkal operálva 15-14-re legyőzte Flesselt, így az esti érmes helyosztókat két okból is várhattuk. S Kamuti Jenő jósnak is szívből gratulálhattunk.
Szász Emesét este az olasz Möellhausen sem tudta feltartóztatni. A Honvéd versenyzőnője, aki a 2006-os torinói vb-n bronzérmes volt, meglépett 4-0-ra, vezetett 10-5-re, s végül 15-8-as győzelemmel került aranyközelbe. Kevéssel később Boczkónak be kellett érnie a bronzzal, mert miután az észt Novoszjolov 5-2-re, majd 11-6-ra is elhúzott ellene, már nem tudta utolérni (11-15).
Majd jött újra Szász, a túloldalon Nisima, a lelátón pedig négyezren voltak ellene. S az aranyat sajnos már nem sikerült elcsennünk a Grand Palais-ből – Nisima már 10-4-re is vezetett, s végül 15-10-re nyert –, de egy-egy ezüsttel és bronzzal rosszabb napunk ne legyen a vb-n.

Krajnyák ezüstje. A kerekes székes vívók világbajnokságán tegnap női párbajtőrben Krajnyák Zsuzsanna ezüstérmes lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.