Szeged: fókuszban az opera

Knut Vaage Veslefrikk című operájának ősbemutatójával szerdán megkezdődött a tehetségkutatóval egybekötött Armel operaverseny és -fesztivál a Szegedi Nemzeti Színházban. A világon egyedülálló kezdeményezés lassan hagyománnyá válik: öt város operaháza vállal szerepet a produkciókban, amelyek versenyszerepeire a jelentkező énekesek közül elődöntőkön választ a zsűri.

2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyelőadásokat az adott színház otthon bemutatja, majd egy fesztiválon – ezúttal november 3–17-ig – mindegyik a Szegedi Nemzeti Színházban is megszólal két-két alkalommal. A győztesről, a legjobb női és férfi előadóról az öt előadás versenyszereplői közül a rangos zsűri dönt, amelynek elnöke idén Raymond Duffaut, a nemzetközi operavilág elismert alakja, tagjai pedig Gabrielle Babin Gugenheim, Stefan Baldursson, Daniele Borniquez, Fabrizio Melano, Nicholas Payne, magyar részről pedig Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa.
A fesztivált indító Veslefrikk egy meséből táplálkozó családi opera, s a kortárs művek között is különlegességnek számít. A darab a norvég Den Nye Opera produkciója, amelyet ma Alföldi Róbert rendezésében láthatunk. Szombaton és vasárnap Marco Tutino A lakáj című operája szól a cseh Divadlo Josefa Kajetána Tyla előadásában magyarországi bemutatóként, Ludek Golat színrevitelében. A jövő héten egy ismertebb darab kerül sorra, a La Traviata, amelyet Juronics Tamás elgondolásai szerint, valamint Kentaur díszleteivel a fesztivál házigazdája, a Szegedi Nemzeti Színház ad elő; itt egy magyar versenyszereplőt is hallhatunk: Balczó Pétert. A sort Thomas Pasatieri A sirály című operájának európai bemutatója folytatja a New York-i Dicapo Opera Theatre vendégszereplésével, Harangi Mária rendezésében, szintén magyar versenyszereplővel, Haja Zsolttal. A sort Prokofjevtől A tüzes angyal zárja, amelyet a debreceni Csokonai Színház hazai bemutatóként visz színre a román sztárrendezővel, Silviu Purcaretével és ugyancsak egy magyar versenyzővel, Cseh Antallal. A díjátadó gálát november 17-én tartják a Pannon Filharmonikusok és a döntős versenyzők közreműködésével.
A programsorozat fő közvetítője ismét a Duna Televízió lesz, de nemzetközi szinten is olyan neves csatornák vállalták fel a partnerséget, mint az Arte France, az Arte Live Web és a Mezzo Televízió, a MR3-Bartók rádió pedig a La Traviata és A tüzes angyal sugárzásában vesz részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.