Taxival jöttek

2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz évvel a taxisblokád kirobbanása (1990. október 25.) után erősen hervadni látszik az a mirtuszkoszorú, amelyet akkoriban az országot megbénító fuvarozók fejére helyeztek.
Ez nem azt jelenti, hogy ne lett volna igazuk a hatalmas üzemanyagár-emelés ellen tiltakozóknak, csupán annyit: egészen másról, sokkal többről szólt a két évtizeddel ezelőtti történet.
Mára egyre többen azt valószínűsítik: puccskísérletet, kormányváltást próbált meg véghezvinni az akkori legnagyobb ellenzéki párt, az SZDSZ azzal, hogy lényegében az elégedetlenkedő fuvarozók élére állt.
A szabad demokraták részéről kézenfekvő, ám végtelenül gerinctelen cselekedet volt meglovagolni egy olyan helyzetet, amikor a zilált országot talpra állítani kívánó, csetlő-botló kormány a nemzetközi gazdaság viharaival küzd gyámolításra váró igyekezettel. Ma már bátran kimondhatjuk: igazi erkölcstelenség egy olyan demokráciának gáncsot vetni, amely mögött több évtizedes diktatúra, adóssághalmaz és erkölcsi csőd sötétlik, éppen első lépéseit teszi, hatalmas a gondja, ráadásul miniszterelnöke súlyos betegséggel is küzd… (A folytatásban húsz éven át – megszűntéig – ezt az SZDSZ-szellemet látjuk majd.)
Mint egy falat kenyér, úgy hiányzott a leendő vadbaloldalnak ez a taxisblokáddá maszkírozott szerencsétlen áremelés. A történet aztán kompromisszummal zárult, az áremelést enyhítette a kormány, az SZDSZ-színezetű Göncz Árpád államfő által előterjesztett törvénymódosítás pedig felmentette felelősségük alól a blokád résztvevőit. Mint várható volt ezek után, a szabad madarak összebútoroztak a szocialistákkal.
A folytatás ismeretes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.