Ünnepel a Nemzeti Zenede

2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Díszhangversenyt tartanak Kocsis Zoltán részvételével a Nemzeti Zenede, a mai nevén Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium (közismerten „Bartók-konzi”) alapításának 170. évfordulója alkalmából péntek este fél nyolckor a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében az iskola diákjai és együttesei közreműködésével. A jubileumi eseménysorozat részeként október utolsó hétvégéjén a Nagymező utcai épületben is számos öregdiák-program, illetve az intézménybe generációkon keresztül járó neves zenészcsaládok örömzenélése szórakoztatja majd az érdeklődőket.
A Nemzeti Zenede 1840-ben jött létre széles körű összefogás részeként, mint az első hivatalos magyar zeneoktatási intézmény. Liszt Ferenc személyesen bábáskodott az alapításnál, fejlődését olyan zenészek segítették, mint Erkel Ferenc, akinek a nevét egy rövid ideig, közvetlenül a Bartók Béla elnevezés előtt, az ötvenes években viselte is az akkor már szakközépiskolaként működő intézmény. Támogatói között olyan jelentős személyiségeket találunk, mint Marie La Grange énekesnő, Clara Schumann, Reményi Ede, Joachim József és Madách Imre. Az intézmény huszonöt éves jubileuma jelentős esemény volt; Liszt személyesen is részt vett a koncerten, amelyen a Szent Erzsébet-legenda hangzott el.
A pénteki díszhangversenyre anyagi okokból egyetlen volt növendéket hívtak meg, Kocsis Zoltánt, aki dirigensként vesz részt Bartók 20 magyar népdal című művének előadásában, amelynek részletei szólalnak meg a Kossuth-díjas zongoraművész-karmester zenekari átiratában.
A koncerten az iskola dzsessz tagozata is képviselteti magát. A jubileumra Márkus Tibor dzsessz-zongoraművész, zeneszerző komponált művet Blues Suite címmel; a darab kifejezetten olyan apparátusra készült, amely a teljes dzsessz tagozatot bemutatja.
A rangos, nagy múltú iskolában jelenleg több mint 400 diák tanul 23 klasszikus és nyolc dzsessz tanszakon. Mivel költségvetésük nem tette lehetővé a jubileumi eseménysor finanszírozását, az a külön erre a célra Gőz László által létrehozott Nemzeti Zenede Alapítvány, illetve az erre befizetők támogatásával valósul meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.