Égig érő

2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem túlzás azt állítani, hogy a kilencszázhetvenes-nyolcvanas korosztályok jellemfejlődését döntően határozta meg mindaz, ami a jellegzetes furulyaszó és a piros madarak csőréből előindázó szűrminta után következett. Finoman pulzáló gyémánterdők, tűztengert okádó tizenkét fejű sárkányok, mindent járó malmocskák, bájos, sőt érzéki királylányok, herkulesi próbáikkal derekasan birkózó juhászlegények – a Kecskeméti Stúdió 1977-ben fakasztott animációs mesefolyama sem többet, sem kevesebbet nem tett, mint visszaemelte, ha úgy tetszik, rehabilitálta a népi kultúrát és értékrendet egy ez iránt messzemenően közömbös világ számára. Miközben Szabó Gyula és Molnár Piroska hangja, Horváth Mária, Jankovics Marcell, Nagy Lajos rendezése műveltségünk és kollektív tudattalanunk legősibb, zavarba ejtő mélységeibe kalauzolt álmélkodó gyermeket és eltöprengő felnőttet, e rajzfilmek megmutatták például a „román” Kalotaszeg viseleteit, netán a régi pásztorok haj- és verekedési stílusát, a paraszti „lakberendezés” és gazdálkodás kérlelhetetlenül gyakorlatias esztétikáját-logikáját. S még ennél sokkal többet: a magyar mesékben – ma már csak – kódoltan lappangó népi gondolkodásmód, bölcselet és világértelmezés a sokszor szórakoztató, olyakor pajzán, de mindig torkon ragadó mesékkel égett gyereknemzedékek lelkébe.
És ég ma is. Jankovicsék az értékteremtő és alkotó szellemű nevelésnek olyan példáit teremtették meg e régi tanulságos történetek légkörének modern, mégis hagyománytisztelő újrateremtésével, amelyek itthon újabb és újabb folytatásokat követelnek, a nagyvilágban pedig őrjöngő sikert, netán vad értetlenséget váltanak ki. Előbbire példa A kővé vált királyfi 2006-os japán fogadtatása, utóbbira A királykisasszony jegyeinek – hol másutt – romániai elutasítása annak vélt pornografikussága miatt. Az interneten meg egyszerűen „örök kedvencnek” titulálják a Magyar népmeséket, amelyek jobbára ingyen is letölthetők.
Hogy ott legyenek méltó formában a könyvespolcon is, az Alexandra Kiadó most tízkötetes gyűjteményben megjelentette e rajzfilmesített történetek könyvváltozatát. Ez persze eredendően reménytelen vállalkozás, hiszen a kiragadott képek csak vázlatait adhatják a nyolc-tíz perces etűdöknek. A csaknem kilencven mese a tíz képeskönyvben azonban pompás olvasmányt ad nem csupán a betűkkel ismerkedő kicsiknek, de a televíziós képernyőtől ideig-óráig visszacsábítandó, kellő humorérzékkel és képzelőerővel rendelkező kamaszoknak is.
Magunkról nem is beszélve.
(Magyar népmesék – 10 kötet díszdobozban. Alexandra Kiadó, Pécs, 2010. Ára: 19 900 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.