Hazavihető ügynöki jelentések

<br /> Akár haza is vihetik a róluk készült jelentések eredeti példányát az előző rendszerben megfigyeltek egy napokban hatályba lépett kormányrendelet alapján. Emellett – mint azt néhány napja megírtuk – az állambiztonsági mágnesszalagok feldolgozását végző Kenedi-bizottság megszűnik.

Munkatársunktól
2010. 12. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak betekinthetnek a róluk készült jelentésekbe a rendszerváltás előtt megfigyeltek, hanem akár haza is vihetik az iratok eredeti példányát – nyilatkozta a távirati irodának Rétvári Bence (KDNP), a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy napokban hatályba lépett kormányrendelet kapcsán. A rendelet nyomán január első napjaiban megszűnik a Kenedi-bizottság tagjainak megbízatása, de előtte még be kell számolniuk eddig végzett munkájukról a miniszterelnöknek. A háromtagú grémiumot Kenedi János vezette. Munkájukért fejenként és havonta 386 ezer forintos tiszteletdíjat kaptak.
A bizottságot még a Bajnai-kormány állította föl, hogy felügyelje a becslések szerint több mint ötvenezer hálózati személy nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát tartalmazó, a Nemzetbiztonsági Hivatalból (NBH) előkerült 18 mágnesszalag adatainak feldolgozását, minősítésük felülvizsgálatát, majd a minősítés alól feloldott anyagok levéltárba adását. A Magyar Nemzet a napokban elsőként számolt be arról, hogy a kormány már elvi döntést hozott a 2060-ig titkosított mágnesszalagok adatainak – érintettek számára való – nyilvánosságra hozásáról, s így okafogyottá válhat a Kenedi-bizottság munkája.
Rétvári Bence azt mondta: a nem jogállami eszközökkel az állampolgárokról gyűjtött személyes adatokat egy jogállam nem őrizheti, ezek egy erkölcstelen rendszer erkölcstelen dokumentumai. Az érintettek maguk dönthetik el, hogy az aktákat elteszik, megmutatják az unokáiknak, nyilvánosságra hozzák vagy megsemmisítik azokat – tette hozzá a parlamenti államtitkár. A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett: a mágnesszalagokat mostanáig külső, civil vállalkozások kezelték, de ez a feladat most visszakerül a kormányzathoz, és az azokon található adatok minőségének felülvizsgálata során bármely adathordozón keletkezett iratanyag kezeléséről az NBH jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) gondoskodik majd. A parlamenti államtitkár közölte: készül egy törvénytervezet, amely kiemelt figyelmet szentel a minősített adatok védelméhez fűződő közérdekre és a sérelmet szenvedettek információs kárpótlására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.