Korszerűsítik a Kalasnyikovokat

Mégis korszerű eszközökkel szerelhetik fel a Magyar Honvédség Kalasnyikov gépkarabélyait, a NATO beszerzési szervezete ugyanis márciusban szerződést kötött a fegyverek átalakításáról. Az elkövetkező két évben mintegy 1500 kézifegyvert kívánnak ellátni különböző szükséges kiegészítőkkel, például nappali és éjszakai irányzékokkal és lézeres célmegjelölőkkel.

2010. 12. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi botrányos közbeszerzési hercehurcát és kudarcos csapatpróbákat követően úgy tűnik, az idén márciusban mégis sikerült megállapodni a honvédség Kalasnyikov gépkarabélyainak átalakításáról – értesült lapunk. A korszerűsítésre megkötött keretszerződés érdekessége, hogy azt a jó szocialista kapcsolatokkal rendelkező Combat Kft.-vel írták alá, amely az előző ciklusban már több megbízást kapott a honvédségtől, illetve a rendőrségtől. Erről azonban hivatalosan nem a Honvédelmi Minisztérium tehet, hiszen a pályázatot a NATO beszerzési szervezete, a NAMSA írta ki a szaktárca megbízásából, még az előző ciklusban.
A minisztériumtól megtudtuk, a Combattal megkötött keretszerződés értelmében 2012. március 23-ig, minimális megrendelési kötelezettség nélkül, rögzített árakon, összesen 1500 darab gépkarabély átalakításának megrendelésére és a szükséges kiegészítők beszerzésére biztosít lehetőséget, a rendelkezésre álló költségvetési előirányzat függvényében. A szerződés azonban meghosszabbítható, a mennyiség bővíthető.
*
Az átalakítás a Magyar Honvédség tartalékkészletéből származó, gyári, új állapotú gépkarabélyokat érintheti majd, amelyek egyéb felújítást nem igényelnek. Egy gépkarabélyra nettó 586 eurót (mai áron mintegy 160 ezer forintot) költenek el, 2010-ben azonban csak 150 gépkarabély modernizálásához szükséges forrás áll rendelkezésre a tárca költségvetésében, vagyis hozzávetőlegesen 24 millió forintba kerül az idei korszerűsítés.
A jövő évre a költségvetési törvény jóváhagyása után határozzák meg, hogy hány fegyvert rendelnek meg a honvédségnek. A NAMSA idén márciusban kötött kétéves keretszerződést a négy pályázó közül a legjobbnak ítélt ajánlatot benyújtó céggel. Az átalakítási munkákat Magyarországon végzik el, a nyertes ajánlattevő az előírt határidőre leszállította a mintaeszközöket.
A haditechnikai ellenőrző vizsgálatok – melyeknek része egy tízezer lövéses tartóssági teszt is – október közepén eredményesen befejeződtek. Most a vállalkozó azokat a módosításokat végzi, melyeket a vizsgálatot végrehajtó honvédségi állomány tapasztalatai alapján a tárca kezdeményezett. A javítások utáni ellenőrzés várhatóan még e hónapban befejeződik. Ezután 150 fegyvert vesz meg a HM, amelyeket újabb csapatpróbára bocsátanak. A rendszeresítésről ezt követően születik majd döntés. További beszerzésre 2012. március végéig van lehetőség.
A Combat Kft. kiválasztásáról a HM közölte: tudomásuk szerint kizárólag ez a társaság nyújtott be olyan ajánlatot, amely megfelelt a műszaki követelmények valamennyi pontjának, és a kiírás szerinti kiegészítők vonatkozásában is teljes körű volt. A Combat Kft. pályázatában alvállalkozóként jelölte meg a különböző kézifegyverek modernizációjára specializálódott, svájci székhelyű Brügger & Thomet céget, illetve a szaktárca vagyonkezelésében lévő HM Arzenál Zrt.-t. Előbbi a fejlesztéshez szükséges know-how-t és licencet, utóbbi a szükséges gyártókapacitást biztosítja. Az ajánlattevő a konstrukció kialakításába bevonta az alapfegyver korábbi hazai tervezőjét is.
A HM elképzelése néhány évvel ezelőtt az volt, hogy egy prototípus legyártatása után 7700 AK–63-as gépkarabélyt korszerűsítenek csaknem 7,7 milliárd forintért.
A modernizáció részeként gránátvetővel, különböző típusú nappali és éjszakai irányzékokkal, lézeres célmegjelölőkkel, taktikai lámpával és állítható válltámaszszal is ellátták volna a szovjet fegyvereket. Amikor megírtuk, hogy a tárca által előirányzott összegből a világ legjobb kézi fegyvereit is megvásárolhatnák ezekkel a korszerű kiegészítőkkel együtt, a HM és katonai szakértői azzal az érveléssel álltak elő, hogy a fegyverraktárakban tíz évre elegendő olyan lőszer van, amely a mérete miatt csak a Kalasnyikovokhoz használható. Ha tehát új, amerikai vagy norvég fegyvereket vennének, akkor azokhoz tízévnyi lőszerkészletet is meg kellene vásárolni, ami megkétszerezné a beszerzés értékét. Forrásaink viszont megerősítették: teljesen új, az AK–100-as szériába tartozó, lezsírozott Kalasnyikovok megvásárlása esetén és ezekkel az eszközökkel együtt sem kerülne a beszerzés darabonként egymillió forintba, és a meglevő lőszereket is használni lehetne.
Enyhén szólva nem megy olajozottan a szaktárca által megrendelt prototípusok legyártása sem. Kiderült, hogy gyakorlatilag a lövéspróbákon leestek volna bizonyos alkatrészek azokról az AK–63-as gépkarabélyokról, amelyeket a minisztérium megrendelésére korszerűsítettek. A prototípusokat a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége rendelte meg, de azok tízezer lövéses haditechnikai ellenőrző vizsgálatát már kétezer lövés után fel kellett függeszteni, mert illesztési problémák jelentkeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.