Lisszabon harmadik mentőövére vár

Az Ibériai-félsziget kisebbik országában általános sztrájkot tartottak tegnap a szakszervezetek az egy éven belüli harmadik megszorítócsomag miatt. A spekulánsok óriási nyomás alá helyezték az eladósodott országot, az ellenzéki szociáldemokraták pedig nem tudják eldönteni, hogy megbuktassák-e a szocialistákat vagy nagykoalícióra lépjenek velük.

2010. 12. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen az fájt az uniós utasításra bevezetett megszorításokban a munkavállalóknak, hogy a jövő évi költségvetésben 3,5–10 százalékkal csökkentik a havi 1500 eurónál többet kereső közalkalmazottak fizetését, megemelik az áfát, megkurtítják vagy teljesen megszüntetik a szociális támogatásokat és segélyeket, és nagy pofon az egész életet végigdolgozó nyugdíjasoknak, hogy befagyasztják egyetlen biztos havi jövedelmüket is. A tavaly ősz óta már csak kisebbségben kormányzó szocialista José Sócrates 2005-ben még azzal az ígérettel kapott bizalmat szavazóitól, hogy egy időre még meg kell húzni a nadrágszíjat, aztán minden jobb lesz.
De éppen az ígéretek ellenkezője történt, ezért november 24-én még a szocialista szakszervezet, az UGT is csatlakozott a kommunista befolyású CGTP-hez. Az előző, még 1988-ban meghirdetett első általános sztrájk a jelenlegi államfő, Aníbal Cavaco Silva liberális foglalkoztatási törvénye ellen irányult. Akkor csak a CGTP mozgósította a tagság 85 százalékát, most viszont csak megközelíteni, megismételni nem tudták az akkori támogatottságot. A grémiumok azt várják a szerintük sikeresnek tekintett tiltakozás után, hogy a szocialista kormány visszavonja a megszorító intézkedéseket. Sócratesnek azonban ebben már nincs mozgástere, ezért keresi a megegyezést legnagyobb ellenzékével, a jobbközép szociáldemokratákkal (PSD), mert szerinte egyedül a nagykoalíció a megoldás a jelenlegi többszörös – gazdasági-pénzügyi-politikai – válságra.
A hazai és külföldi elemzők is furcsállják, hogy a jobbközép szociáldemokraták már többször leválthatták volna a szocialistákat, de mindig visszatáncoltak a lehetőség elől. Pedig ha túl sokat várnak, jelöltjük, Aníbal Cavaco Silva január végi újraválasztása láthatja kárát. A spekulánsok közben óriási nyomást gyakoroltak a lisszaboni tőzsdére és a legfontosabb portugál pénzügyi papírokra, de Portugália váratlan segítséget kapott a német kancellártól, Angela Merkeltől, aki arra buzdította az EU kormányait, hogy bátran lépjenek fel a spekulánsok ellen. Az államcsőd veszélye egyelőre elmúlt, de még mindig valószínű, hogy az IMF 1977 és 1983 után harmadszor is „megsegíti” Portugáliát. Ráadásul kísért a múlt, mert Portugália éppen 50 éve lépett be az IMF-be, amelyért a valutaalap nagyon magas árat kért: jelentős részt a töredékére apadt portugál aranytartalékból. A csatlakozási tárgyalásokat levezénylő portugál jegybank akkori elnöke, az agg Manuel Jacinto Nunes azonban még mindig hiszi, hogy ezúttal nem lesz szükség az IMF-re.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.