Győzött Mátyás szellemisége

2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport kifejezi a magyarság megmaradását, élni akarását Erdélyben, a világban, az alkotás felújításának története úgy jelképezi a magyar–román együttműködés szükségességét – hangoztatta Semjén Zsolt kormányfőhelyettes szombaton a kincsesvárosban a Fadrusz János világhírű emlékművének felújítása alkalmából rendezett ünnepségen. A Hunyadi Mátyást és a fekete sereg négy vezérét – Magyar Balázst, Kinizsi Pált, Báthory Istvánt és Szapolyai Istvánt – ábrázoló, 1902. október 12-én felavatott szoborcsoportot a román és a magyar kormány megállapodása értelmében tavaly közös finanszírozással restaurálták, amelynek összköltsége 800 ezer euró (221 millió forint) volt. A hét végén több mint kétezer ünneplő részvételével rendezett hivatalos átadáson Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője leszögezte: ahogy a Mátyás-szobor a Szent Mihály-templom háttere nélkül nem érvényesül, úgy nem lehet magyarok nélkül sem elképzelni a kincses várost. Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke szerint az igazságos Mátyás nemcsak uralkodása fényes korszakában, hanem a jelenkorban is őrködik a magyarság sorsa felett. „Ceausescu és Funar korszakában rossz volt magyarnak lenni Erdélyben, Gyurcsány idejében rossz volt magyarnak lenni Magyarországon. Itt az ideje, hogy a magyarság emberi és közösségi jogait, emberi és nemzeti méltóságát visszanyerve újból jó legyen magyarnak lenni Erdélyben és Magyarországon” – szögezte le Tőkés. Szőcs Géza kulturális államtitkár felidézte, hogy a kilencvenes évek elején erdélyi magyar politikai és egyházi vezetők védelmükbe vették a megsemmisítésre ítélt alkotást, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pedig arra buzdított mindenkit: szeressék a szobrot, annak örökségét, szellemiségét, hogy újabb száz év múlva mindenki ugyanazt érezze, mint az ünnepség résztvevői: ez az örökség összeköti a magyar és a román népet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.