Kampánytéma az IMF

2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június ötödikére hirdette ki az előre hozott portugáliai választásokat az államfő, Aníbal Cavaco Silva, miután a múlt héten lemondott a kisebbségi szocialista kormány vezetője. José Sócratesnek azért kellett így tennie, mert a parlament összes ellenzéki pártja másfél év alatt negyedik megszorítócsomagját utasította el. Másfél éve nemcsak az országon belül gyakoroltak nagy nyomást Sócratesre, hanem kívülről is. Az EU ragaszkodik a nagyon magas költségvetési hiány lefaragási ütemtervéhez. A júniusi választások után pedig Brüsszel szívesen látna egy tartós, de már többségi kormányt. A legutóbbi felmérések alapján a két jobboldali párt viszont csak megközelíti az abszolút többséget.
Az egyik alkotmányjogász, Pedro Bacelar de Vasconcelos szerint is a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az EU-tól való segítségkérés lesz a kampány központi témája. 1977-ben és 1983-ban Portugália már kért segítséget az IMF-től, és arról az országnak nincsenek jó emlékei. Pedro Passos Coelho, a jobbközép Szociáldemokrata Párt legesélyesebb kormányfőjelöltje így a minap nagyon erős adut adott a szocialisták kezébe, amikor arról beszélt, hogy démonizálták a befolyásos pénzintézetet. Az újra induló Sócrates ellenzi az IMF visszatérését, többek között bízik a brazil–angolai–kelet-timori segítségben, mert három volt gyarmata hajlandó az egyre magasabb hozamokat ígérő állampapírok felvásárlására, de a piacinál alacsonyabb kamatokért.
A portugál belpolitikai válságra hivatkozva egyszerre három fokozatú osztályzatrontással az elsőrendű befektetői sávból a befektetésre már nem ajánlott, vagyis „bóvli” kategória közvetlen közelébe rontotta Portugália adóskockázati besorolásait tegnap a Fitch Ratings.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.