Mentőöv mellé jöhet az átütemezés?

Nem biztos, hogy elég lesz a mentőöv Portugáliának. A hangulat egyre feszültebb, miután a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble bejelentette: egyáltalán nem tartja kizártnak a görög és a portugál adósság átütemezésének napirendre tűzését.

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik portugál kereskedelmi csatorna, a Független Tévé (TVI) a helyszínen, Görögországban és Írországban járt utána a közös – EU–IMF-segítség hatásának. A két forgatás során először a közemberek mondták el véleményüket, majd a közgazdászok is megszólaltak. Az egyik görög szakértő később meg is jelent Portugáliában. Hriszosztomosz Tabakisz az egyik portugál lapnak adott interjúban többek között leszögezte, hogy nem megoldás a bérek és a nyugdíjak csökkentése, mert ez Görögországban is ördögi körhöz vezetett.
A válság miatt lázasan keresik a megoldást maguk a portugálok is, például három külföldön élő közgazdász – Nuno Fernandes, Nuno Garoupa és Álvaro Santos Pereira is. Szerintük a trojka, vagyis a valutaalap, az EU és az Európai Központi Bank példát akar statuálni Portugáliával, hogy a beadott „védőoltást” gyógyszerként lehessen használni a későbbi esetekre. Garoupa nem tartja kizártnak azt a lehetőséget sem, hogy 2013-ban, vagy 2014-ben át kell ütemezni majd a portugál adósságot. Ugyanez a véleménye a „Mr. Balsorsnak” is nevezett Nouriel Roubininek, aki hangsúlyozta, már rég nem az a kérdés, hogy szükség van-e rá, hanem az, hogy mikor kerül rá sor. Roubini szerint ez a megoldás görög és a portugál adósságra és az ír bankokra igaz. Wolfgang Schäuble német gazdasági miniszter is elismerte, szükség lehet a görög adósság átütemezésére. Rodrigo Olivares-Caminal, Argentínában született pénzügyi jogász úgy látja, hogy Portugália egyértelműen jól járna, ha még az IMF–EU-mentőöv megajánlása előtt sikerülne elérnie adósságának átütemezését. De elismerte, hogy előbb kerül sor a mentőövre – most már 100 milliárd euróról beszélnek – és csak utána tűzik napirendre a kérdést. Ezért Olivares-Caminal szerint a két országnak meg kell keresnie a hitelezőket, és meg kell győzniük őket, hogy a mostani a megfelelő pillanat az új feltételek megtárgyalására.
Eközben az IMF tavaszi gyűlésén éles felszólalásokkal támadta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a görög államadósság átütemezésével kapcsolatos piaci híreszteléseket – tudósít az MTI. Dominique Strauss-Kahn leszögezte: Görögország olyan programmal állt elő adósságválsággal sújtott gazdaságának helyreállítása és hitelezőinek kifizetése érdekében, amely élvezi az Európai Unió és az IMF támogatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.