Uniós segítséget kap Portugália

2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista José Sócrates, aki március 23-a óta csak ügyvezető miniszterelnök, szerda este drámai beszédben jelentette be, hogy kormánya pénzügyi segítséget kért Brüsszeltől, mert elfogytak tartalékai. Hangsúlyozta, hogy lett volna saját megoldásuk, de kívülről elvetették javaslatukat.
Az Ibériai-félsziget kisebbik országa hosszú évek óta küszködik a költségvetésihiány-csökkentés nehézségeivel, amit súlyosbított külső adósságának egyre kritikusabb szintje is. A pénzpiacok már tavaly január óta többször óriási nyomást gyakoroltak Portugáliára, és 2010-ben csak azért kerülte el mostani sorsát, mert áprilisban előbb a görögök, majd novemberben az írek is beadták a derekukat. A piacok a külső nyomásgyakorlás legtöbb eszközét bevetették ellenük. A múlt hét óta a hitelminősítő ügynökségek szorgalmasan rontották az országkockázati felárat, de sorra kerültek a legnagyobb bankok, vállalatok és városok is. Sócrates akkor adta meg magát, amikor az öt legnagyobb portugál bank titokban megegyezett egymással, hogy már ők sem adnak több hitelt neki. Az Európai Bizottság szintén portugál, de jobboldali elnöke, José Manuel Durao Barroso válaszában azonnal biztosította Sócratest, hogy a lehető leggyorsabban folyósítják a kért segélyt. A legfrissebb hírek szerint ez az összeg elérheti a 75-90 milliárd eurót is, de az EB szóvivője, Amadeu Altafaj hangsúlyozta, hogy még nem számították ki, mekkora összegre van szüksége Portugáliának. Az euróövezet tagállamainak pénzügyminiszterei pénteken a soros EU-elnökség székhelyén, Gödöllőn tárgyalják meg a segély öszszetételét és a folyósítás részleteit. Ebben José Sócrates kitartó és határozott ellenkezése ellenére a hírek szerint az IMF is részt fog venni.
Sócrates tévébeszédében főleg szociáldemokrata ellenzékét vádolta a kialakult helyzetért, mert két hete többek között miattuk kellett lemondania, amikor elutasították másfél éven belül már negyedik megszorítócsomagját. A lemondása után kialakult helyzetben viszont az ügyvezető kormánynak már nemcsak a pénzügyi, hanem a politikai válsággal is meg kell küzdenie, mert előre hozott választásokat kellett kiírni június ötödikére. A legfrissebb felmérések arra utaltak, hogy egyik párt sem szerzi meg az abszolút többséget, pedig Brüsszelben már két hete megüzenték Liszszabonba: akár egy új nagykoalíciós kormánnyal is kiegyeznének, de tartós legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.