Visszatérés a gyökerekhez

Még nem zárult le a szakmai vita arról, hogy hungaricumoknak tekintendők-e a Kárpát-medencében őshonos haszonállatok, vagy csak a belőlük készített egyes késztermékek mondhatók majd annak. Viszont úgy látszik, hogy a korábban lét-nemlét határán tántorgó génbankok és az őshonos fajtákat érintő kutatások ügye sínre került – mondta lapunknak Szalay István, a gödöllői Kisállat-tenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ igazgatója.

2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években a puszta létéért kellett küzdenie az évszázados múltú, szárnyasokra, prémes állatokra, méhekre és korábban halakra szakosodott gödöllői intézménynek is elsősorban a hibridfajták egyeduralmában érdekelt lobbik erős érdekérvényesítése miatt. Hasonló helyzetbe került a többi őshonos génállományt őrző intézmény is, amelyek most a kormányzati gazdasági filozófia változása miatt nyertek új szerepet a vidékpolitikában – nyilatkozta lapunknak a szakember. Szalay István szerint e változást jól mutatja, hogy a vidékfejlesztési tárcánál megalakult a biodiverzitás és génmegőrzési osztály, azaz végre gazdát kapott a szakterület.
Kérdésünkre, hogy milyen gazdasági jelentőséggel bírnak a génbankokban féltve őrzött őshonos állományok, Szalay István válasza világos volt: míg a hibridfajták tenyésztése csak nagyüzemi körülmények között képzelhető el, addig az őshonosnak minősülő haszonállatok tökéletesen alkalmasak a hagyományos háztáji, illetve az ökológiai szemléletű gazdálkodásra. Az elmúlt évek elhibázott agrárpolitikája miatt a háztáji tartás visszaszorult. Az őshonos fajták közül csak a magyar szürke szarvasmarha és a mangalica volt az, amelyik különleges húsával teret nyert a piacon.
A szárnyasok tekintetében azonban nem ilyen kedvező a helyzet. A hagyományos fajták eltűnésének fő oka az volt, hogy a kistermelők gyakorlatilag nem jutottak alkalmas növendékállatokhoz, ráadásul a felvásárlás és értékesítés korábbi rendszere is megszűnt. A háztáji termelés visszaszorulása hozzájárult a vidéki életforma ellehetetlenüléséhez, a falvak népességeltartó képességének drámai csökkenéséhez, ami szociológiai tény – szögezi le Szalay.
Pedig a „ridegtartásban” nevelt állatok húsa lényegesen jobb minőségű, mint a nagyüzemekben tenyésztett életképtelen „gumicsirkéé”. Ezért ezeknek a termékeknek a jó minőséget követelő, olykor – de nem minden esetben – magasabb árat megfizetni hajlandó vásárlók előtt lenne a helyük. Csakhogy kiterjedt tenyészállat-szaporítás, szervezett és megbízható felvásárlás, illetve értékesítés hiányában a mégoly kiváló baromfitermékekkel sem lehet megjelenni a tömegáruban gondolkodó kereskedelmi láncoknál. – Márpedig a falusi élet fennmaradásának előfeltétele a háztáji baromfi-, nyúl-, sertés- és szarvasmarhatartás, az ökológiai szemléletű gazdálkodás újbóli elterjedése – állítja meggyőződéssel a szakember, aki szerint ma még minden adottság megvan vidéken ahhoz, hogy visszatérjünk a jól jövedelmező hagyományos állattenyésztéshez, ráadásul ezúttal a kormányzati támogatás is meglehet ehhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.