A névpárt

Ugró Miklós
2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félek, hogy mindmáig nem kapta meg a súlyának, jelentőségének megfelelő közfigyelmet és publicitást a Demokrata Párt, amelyik minden jel szerint stílszerűen Budapest vörös hadsereg általi megszállásának (nekik felszabadulás) ötvenhatodik évfordulóján alakult, s csak a győzelem napjának ötvenhatodik évfordulója után két nappal került a hazai sajtó látókörébe. Igaz, mi a címlapra is érdemesnek tartottuk a jeles társulatot, de ez nem jelenti azt, hogy valódi értékének minden fontos aspektusát kellő mértékben hangsúlyoztuk volna.
„Gyurcsány új pártja” – írtuk, és ezt a leszűkített megközelítést vette át az egész magyar sajtó, az írott és elektronikus egyaránt. (Már amelyik említésre méltónak minősítette az eseményt.) Azóta Gyurcsány is meg a pártja is tagadta, hogy bármi köze lenne a másikhoz. Azon kívül, hogy nyilvánvalóan és átlátszó módon hazudnak, más okunk alig van, hogy ne higgyünk nekik. Különben is, a Demokrata Párt létrejöttében nem az a fontos, hogy Gyurcsány új pártjaként színesíti (maszatolja tovább) a magyar pártpalettát, hanem az, hogy teljesen újszerű, egyedülálló organizáció a pártok világában, és a világ párttörténetében. Mert sokféle párttípus volt ismeretes eddig a társadalomtudományok rigorózus tananyagában és laza gyakorlatában, de a Demokrata Párttal igazi kuriózum jelent meg. Ismertünk vagy csak emlegettünk néppártot, tömegpártot, gyűjtőpártot, választási pártot, világnézeti pártot, szatellitpártot, sőt szalámipártot is, de névpártot még soha.
A névpárt arról ismerszik meg, hogy kizárólag csak a saját (másoktól vett) nevével rendelkezik, s csupán a név jeleníti meg egész politikai létezését. A névpártnak nincs programja, ideológiája, tagsága, bázisa, befolyása, stratégiája. Még néven nevezhető céljai sincsenek, egyes-egyedül a nevével vesz részt a közéletben. Ugyanis a világtörténelemben még soha, sehol nem látott napvilágot olyan párt, amelyik csak azért alakult, hogy beolvadhasson egy másik pártba, illetve magába olvassza a másik pártból lemorzsolódókat. A beolvadás vagy beolvasztás csak azon múlik, hogy a másik párt felveszi-e a Demokrata Párt nevet. Mert közgyűlésen döntötték el, ha az MSZP egyszer véletlenül, duhaj kedvében arra az elhatározásra jut, hogy magára aggatja a Demokrata Párt elnevezést, akkor a jelenlegi Demokrata Párt, meghatva a nagy tisztességtől, egyesül a szocialista párttal, s nemcsak tizenkét alapítójának (tagsága nincs) dolgos karjait, mozgalomban megedzett szívét, baloldali elszántságát és haladó szellemű buzgalmát ajánlja fel, hanem nevének jogszerű használatáról is lemond a nagy testvér javára. Viszont ha úgy fordul a helyzet, hogy az MSZP megtartja régi titulusát és a névváltoztatást ambicionáló tagjait kirugdosná, akkor a Demokrata Párt tárt karokkal fogadná be a kibukottakat. Lenyűgöző elképzelés ez, függetlenül attól, hogy Gyurcsánynak van vagy nincs köze az egészhez.
Különösen figyelemre méltó az a kifinomult stílusérzék, amelyik nyilvánvalóvá teszi, hogy ez a nevet adó, névteleneket befogadó akarat csak az MSZP esetében lehet végbevihető és hiteles. A Fidesz feleslegesen kísérletezne azzal a csalárdsággal, hogy felveszi a Demokrata Párt nevet, a Demokrata Párt tagjai nem csatlakoznának hozzá, és a névhasználatot is megtiltanák. Hasonlóképpen, a Jobbikból, a Torgyán-féle kisgazdapártból vagy éppen a Magyar Érdek Pártjából hiába dobnák ki a liberális, polgári demokrácia elkötelezett híveit, a Demokrata Párt fityiszt (bányászjelvényt) mutatna felvételi, csatlakozási, beolvadási kérelmükre. Vagy az MSZP egésze, vagy csak egy része, de mások nem lehetnek méltók a demokrata párti tagságra!
Örvendezzünk vagy búslakodjunk, hogy a névpárt nem az utolsó formáció a magyar pártok típuskatalógusában? Bajnai Gordon alapítványpártot hozott létre a minap, pedig ahhoz állítólag Gyurcsánynak már tényleg nincs közvetlenül köze. Legfeljebb annyi, mint a Demokrata Pártnak a demokráciához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.