Csukcs expedíciók a fekete nőkért

Minden viccnek megvan a maga alapja. Egyes történetek nagyon is történelmiek. A jellegzetes orosz anekdotahősök közül Csapajev például valóban harcolt a polgárháborúban, de a csukcsokról szóló viccek sem teljesen légből kapottak. Sőt, a történetek, amelyekből az anekdoták születtek, nem egy esetben érdekesebbek, mint maguk a csukcs viccek.

Stier Gábor
2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ló és Packard. Szintén a politikai „olvadás” idején, a ’60-as évektől kezdtek virágozni a Csapajevről szóló viccek. A vörös hadsereg egyik első hadvezérének alakját valójában a Dmitrij Furmanov regényéből 1934-ben készült, a szovjet filmművészet klasszikusának számító, Csapajevet éles eszű, talpraesett, bátor népi hősnek ábrázoló film tette halhatatlanná. A kortársak szerint azonban Csapajev a valóságban sokkal kevésbé színes egyéniség, s a viccekkel ellentétben nem is volt oda annyira a lovakért. Főleg, hogy még az I. világháborúban megsérült a medencéje. Így jobban szerette a kényelmes autókat, így a Kolcsakéktól konfiskált Packardot, a harcban pedig többre értékelte a lovas hadseregnél a gépesített egységeket és a páncélosokat. (S. G.)


Az „együgyű ember” típusát jelenítik meg a csukcsokról szóló viccek. A múlt század 60-as éveitől divatba jött anekdoták főszereplője jellegzetes, tört oroszsága, a városi élettől való idegensége és naivitása miatt vált a humor célpontjává. Az ország legkeletibb csücskében, a Csukcs-félszigeten élő, alig néhány tízezer főt számláló népnek azonban önmagában érdekes az anekdotavilágba is átszűrődő történelme.
„A csukcs követ hadat üzen Kínának. Az okmányt átvevő pekingi vezető értetlenül hallgatja a fenyegetőzéseket.
– Egyáltalában hányan vannak maguk, csukcsok?
– Sokan. Ötszáz harcost is ki tudunk állítani!
– De hát mi másfél milliárdan vagyunk!
– Hűha!? Az nagy probléma! Hogy fogunk ennyi embert eltemetni?”
Mindez nem is olyan nevetséges, ha előbányásszuk az orosz szenátus 1765-ből származó egyik határozatát. Az Argumenti i fakti című hetilap megtette, s meglepődve olvashatjuk az ukázt, miszerint „a csapatokat ki kell vonni Anadirból, olyan vadak, hogy velük a háború értelmetlen és elhúzódó”. Ehhez még hozzátehetjük, hogy a „tundra szamurájaitól” más szomszédos népek, mint a korjakok vagy az eszkimók is úgy féltek, mint a tűztől. Mégpedig elsősorban azért, mert a csukcsok különösen kegyetlenül bántak a hadifoglyokkal, akiknek élve vágták le a fejüket. De furcsa módon még a félelmet nem ismerő szovjet hatalom is kesztyűs kézzel bánt a csukcsokkal. Így például a második világháborúban, kis létszámú nép lévén, nem vitték őket a frontra. A csukcsok ezt úgy „hálálták meg”, hogy amikor Moszkva már a Németország és Japán felett a nyugati szövetségesekkel együtt aratott győzelmet ünnepelte, háborút indítottak az amerikai eszkimók ellen. A csukcsok természetesen ebből is, mint általában a háborúikból, győztesen kerültek ki.
Mint ez az 1947-es háború is érzékelteti, a szomszédos Amerikához mindig is sajátos viszony fűzte a csukcsokat. Erre utal a következő két vicc is.
„Elsőként a csukcsok fedezték fel Amerikát. S ezer éven át hallgattak erről.”
„A csukcs vesz egy tükröt, belenéz, s azt mondja a feleségének:
– Nézd, nézd, végre hazajött a testvérem!
Odamegy a feleség, s nézi:
– Bizony! S méghozzá milyen nőt hozott magával!”
Az amerikai népekkel a csuk-csok már régóta harcoltak, előszeretettel rabolták ki őket. Ebben a Bering-szoros sem akadályozta meg őket. A legértékesebb trófeának a szőrme, a fegyver, a puskapor és a rabok számítottak. Mindennél nagyobb kincs volt azonban a fekete nő, akikért a csukcsok külön expedíciókat indítottak. Visszatérve a Csukcs-félszigetre, az immár kétszeresen is rab fekete nők a fiatal harcosokat vezették be a nemi életbe. A csukcs nők nem voltak féltékenyek már csak azért sem, mert a szex egy néger nővel nem számított többnek egyfajta sportnál.
„A geológus eltéved a tundrán, s kétségbeesetten kiabál:
– Emberek, Em-bee-reek!!!
A bucka mögött ott ül a csukcs, s maga elé mormog:
– Persze, mikor Moszkvában vagyunk, akkor csukcs, amikor meg a tundrán, akkor emberek!”
Mindennek megértéséhez tudni kell, hogy a csukcsok önelnevezése lefordítva annyit jelent, mint „igazi ember”. A többi népet lényegében nem tartják embernek, s e tekintetben vagy ezer évvel megelőzték Goebbelst. Más kérdés, hogy az oroszokat úgy-ahogy magukkal egyenlőkként ismerik el, amelyben minden bizonnyal segített a történelmi tapasztalat. Az erőből értő nép lévén ugyanis az oroszokról kész „szörnytörténeteket” mesélnek, amelyben a ruhájuk vasból van, a bajuszuk mint a rozmáré, a tekintetük szúrós, s harcra hívnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.