Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Követeléslista tíz pontban

Mizsei Bernadett
2011.05.25. 22:00

Tíz pontban foglalták össze a gyöngyöspatai romák azokat a javaslatokat, amelyekkel szerintük újra béke lehet a faluban. Az állásfoglalást Horváth Aladárral és az általa vezetett Polgárjogi Mozgalommal terjesztették a kormány elé, amelyben egyebek mellett szociális bérlakásokat és a falubeli összetűzést követően előállított cigányok szabadlábra helyezését követelik.

Szélsőjobboldali és újnyilas puccskísérletek megakadályozására, valamint párthadseregek, félkatonai-paramilitáris szervezetek létrehozásának megakadályozására szólították fel a magyar kormányt és az ellenzéki pártokat a Heves megyei gyöngyöspatai cigányok képviselői. A dokumentum első pontjában azt is követelik, hogy a kabinet vessen véget a cigány telepek „megszállásának” és félelemben tartásának. A romák pénteken adták át Pintér Sándor belügyminiszternek javaslatukat, azt követően, hogy a tárcavezető a helyszínre látogatott Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövettel.
A dokumentum második pontjában azt kérik, hogy a Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség indítson büntetőeljárást azokkal szemben, akik 2011. március 6. óta a gyöngyöspatai cigány közösség tagjaival szemben „személyi szabadság megsértésével, zaklatással, közösség tagja elleni uszítással és erőszakkal alaposan gyanúsíthatók”. Egyúttal szeretnék elérni, hogy helyezzék szabadlábra a gyöngyöspatai összetűzések során „jogos önvédelmet gyakorló, esetlegesen azt túllépő” három cigány fiatalembert. Szerintük ugyanis nincs jogalapja a fogvatartásnak.
Egy, a kormány által támogatott ad hoc bizottság létrehozására is javaslatot tesznek, amely „helyi véleményvezetőkből”, intézményvezetőkből, a cigány közösség vezetőiből és civil szakértőkből áll. Feladatuk az lenne, hogy kidolgozzák a békés együttélés elvi és gyakorlati rendszerét.
A munkanélküliség csökkentése és a foglalkoztatás bővítése érdekében fejlesztési program létrehozását követelik, valamint azt, hogy ipari és mezőgazdasági vállalkozásokat és „értelmes közmunkaprogramokat” indítson a kormány. Javítanának az iskolai szolgáltatások minőségén is. Szükségesnek tartják, hogy pszichológusok nyújtsanak lelki segítséget a cigány és adott esetben nem cigány gyermekeknek, akiket hónapokon át „traumatizáltak”, és „átélni kényszerülnek az újnyilas hordák megfélemlítő erőszakcselekményeit”.
Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány és a helyi önkormányzat építsen a település integráns részein szociális bérlakásokat. Végül felhívták a kormány figyelmét arra, hogy sok település kerülhet Gyöngyöspatához hasonló helyzetbe, amennyiben a kabinet „nem lép fel időben a cigányellenesség, a faji háborús uszítás újnáci politikájával szemben”.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.