A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Követeléslista tíz pontban

Tíz pontban foglalták össze a gyöngyöspatai romák azokat a javaslatokat, amelyekkel szerintük újra béke lehet a faluban. Az állásfoglalást Horváth Aladárral és az általa vezetett Polgárjogi Mozgalommal terjesztették a kormány elé, amelyben egyebek mellett szociális bérlakásokat és a falubeli összetűzést követően előállított cigányok szabadlábra helyezését követelik.

Mizsei Bernadett
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélsőjobboldali és újnyilas puccskísérletek megakadályozására, valamint párthadseregek, félkatonai-paramilitáris szervezetek létrehozásának megakadályozására szólították fel a magyar kormányt és az ellenzéki pártokat a Heves megyei gyöngyöspatai cigányok képviselői. A dokumentum első pontjában azt is követelik, hogy a kabinet vessen véget a cigány telepek „megszállásának” és félelemben tartásának. A romák pénteken adták át Pintér Sándor belügyminiszternek javaslatukat, azt követően, hogy a tárcavezető a helyszínre látogatott Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövettel.
A dokumentum második pontjában azt kérik, hogy a Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség indítson büntetőeljárást azokkal szemben, akik 2011. március 6. óta a gyöngyöspatai cigány közösség tagjaival szemben „személyi szabadság megsértésével, zaklatással, közösség tagja elleni uszítással és erőszakkal alaposan gyanúsíthatók”. Egyúttal szeretnék elérni, hogy helyezzék szabadlábra a gyöngyöspatai összetűzések során „jogos önvédelmet gyakorló, esetlegesen azt túllépő” három cigány fiatalembert. Szerintük ugyanis nincs jogalapja a fogvatartásnak.
Egy, a kormány által támogatott ad hoc bizottság létrehozására is javaslatot tesznek, amely „helyi véleményvezetőkből”, intézményvezetőkből, a cigány közösség vezetőiből és civil szakértőkből áll. Feladatuk az lenne, hogy kidolgozzák a békés együttélés elvi és gyakorlati rendszerét.
A munkanélküliség csökkentése és a foglalkoztatás bővítése érdekében fejlesztési program létrehozását követelik, valamint azt, hogy ipari és mezőgazdasági vállalkozásokat és „értelmes közmunkaprogramokat” indítson a kormány. Javítanának az iskolai szolgáltatások minőségén is. Szükségesnek tartják, hogy pszichológusok nyújtsanak lelki segítséget a cigány és adott esetben nem cigány gyermekeknek, akiket hónapokon át „traumatizáltak”, és „átélni kényszerülnek az újnyilas hordák megfélemlítő erőszakcselekményeit”.
Azt is szeretnék elérni, hogy a kormány és a helyi önkormányzat építsen a település integráns részein szociális bérlakásokat. Végül felhívták a kormány figyelmét arra, hogy sok település kerülhet Gyöngyöspatához hasonló helyzetbe, amennyiben a kabinet „nem lép fel időben a cigányellenesség, a faji háborús uszítás újnáci politikájával szemben”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.