Per hátán per a gyermekellátásban

Még legalább két évig állhat fenn áldatlan állapot a gyermekvédelem finanszírozásában, miután a szocialisták korábbi törvénymódosítása miatt egyes megyék és a területileg érintett megyei jogú városok pereskednek a költségek megosztásáról. A balliberális kormány ugyanis 2009-től a gyermekotthonok fenntartását kiterjesztette a pénzügyi gondokkal küzdő megyei jogú városokra is. A probléma 2013-tól oldódhat meg, amikortól az állam átvenné az intézmények működtetését.

Mizsei Bernadett
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a megyék éveken át panaszkodtak arra, hogy nem tudják biztosítani a gyermekellátást területükön az alacsony állami támogatás miatt, a szocialista–szabad demokrata kormányok egy álintézkedéssel hallgattatták el a fenntartókat. Ahelyett, hogy a támogatás mértékét növelték volna, a gyermekvédelmi törvény módosításával 2009-től kiterjesztették a fenntartási kötelezettséget a megyei jogú városokra is. Mivel egyes városok nem tudtak fizetni, komoly viták indultak, néhol perre is vitték az ügyet.
Salgótarján és Nógrád megye jelenleg is perben áll a gyermekvédelem finanszírozása miatt. Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), a megyeszékhely polgármestere jelezte, hogy amikor 2009. január elsejétől hatályba lépett az új törvény, akkor az érintettek nevében Kósa Lajos (Fidesz) törvénymódosító javaslatot nyújtott be az akkori kormányhoz, hogy a megyei jogú városok kerüljenek ki a fenntartók köréből. – Tettük ezt legfőképpen azért, mert nálunk nincs meg a feladatellátáshoz szükséges infrastruktúra, a törvényt azonban a tiltakozás ellenére sem módosították. Akkor több megyei jogú város, így Salgótarján is közölte, hogy nem köt megállapodást a megyékkel, mert nem tartja igazságosnak a szabályozást. Ezután a megye perre vitte az ügyet – hangsúlyozta Salgótarján első embere, aki tudja, hogy a törvények szerint fizetniük kellene, de ők nem tették, mert nem érzik jogosnak a fizetési kötelezettséget, másrészt nem is lenne miből. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy ha a fizetési kötelezettségről jogerős bírósági döntés lesz, akkor miből fognak teljesíteni, mert éves szinten körülbelül 60 millió forintról van szó. – A sarkalatos törvények megalkotásától várjuk a gondunk orvoslását – tette hozzá.
A Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke, Becsó Zsolt a probléma kapcsán jelezte, hogy ők már 2008 végén megkeresték a salgótarjáni illetékeseket. Néhány hónap alatt több tárgyalás is lezajlott, amelyek azonban zátonyra futottak. – A közgyűlés korábban felhatalmazott engem arra, hogy ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor a többletköltségek megtérítésére irányuló igényt akár peres úton is érvényesítsem. Mivel Salgótarjánban nem fogadták el javaslatainkat, pereltünk. A bíróság azóta már jogerősen is kimondta, hogy megillet minket az általunk nyújtott szolgáltatás ellenértéke. A pontos összeg megállapításáról azonban még eljárás folyik. A tőkeöszszeg, amivel a város tartozik, meghaladja a 111 millió forintot, ehhez jön még a késedelmi kamat – árulta el Becsó Zsolt. Arra Nógrád megye vezetése nem készül, hogy Salgótarján nem fizet, ha jogerős döntés születik az összeg nagyságáról. A Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója leszögezte, a jogszabályváltozásoktól és a per eredményétől függetlenül ellátják a gyermekeket. Fülöpné Gálik Erika hozzátette azonban, hogy a finanszírozás elmaradása több gondot is okozott. – Az alapellátást teljesítjük, de nem tudunk például változatos étrendet biztosítani, felújítani az otthonokat vagy elvinni a gyermekeket kirándulni – fejtette ki.
Bács-Kiskun megye és Kecskemét között perről nincs szó, de azért néhány tíz millió forint a két önkormányzat között is vita tárgyát képezi. A megye főjegyzője arról számolt be, hogy miután a törvény hatályba lépett, a felek szerződést kötöttek. A megállapodás arról szólt, hogy a megye milyen feltételek mellett látja el saját gyermekvédelmi rendszerében a kecskeméti gyermekeket. – A város az első év tapasztalatai alapján sokallta a fizetendő összeget, ezért felmondta a szerződést. Úgy vélték, hogy ezt az ellátást hatékonyabban is meg lehet oldani – mutatott rá Szigeti László, aki elmondta, hogy a kecskeméti gyermekeket azóta is ők látják el. A főjegyző azt is megjegyezte, hogy a város több tíz millió forinttal tartozik Bács-Kiskun megyének, az összeg a szerződés felmondása utáni időszakban, 2010-ben keletkezett. Fontosnak tartotta azonban megemlíteni, hogy mind a két fél megegyezésre törekszik.
Ezt erősítette meg Kecskemét polgármestere is, ám előrebocsátotta, hogy mindenképpen jogszabályban kellene rendezni a problémát, mert látszik, hogy a rendszer nem működik jól. Zombor Gábor a saját helyzetükről annyit árult el, hogy miután a megyével felmondták a megállapodást, közbeszerzést írtak ki, és a kecskeméti SOS Gyermekfaluval kötöttek szerződést. – Együttműködünk a megyei intézményekkel, vannak azonban nehézségek, mert a rendszer bonyolult, de jóindulattal vagyunk egymás iránt – fogalmazott Zombor, aki azt is elárulta, hogy azok a helyi gyermekek, akik a gyermekfaluval kötött megállapodás előtt a megyénél voltak, nem kerültek át. Zombor Gábor a vitás összegről annyit mondott, hogy egyelőre más állásponton van a megye és a város.
Somogy megye és Kaposvár között már nincsenek viták. – Első körben Kaposvár is tiltakozott, de idővel megértette a helyzetet. A megye és a megyeszékhely közötti harmonikus kapcsolat azonban azt eredményezte, hogy meg tudtunk állapodni. Azóta Kaposvár évente 63 millió forintot fizet nekünk – jegyezte meg Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki hozzátette: a megegyezés 2010-től érvényes.
A Baranya megye és Pécs között kialakult vita csillapodni látszik, várhatóan a város átutalja az elmaradt finanszírozást. – Pécs a jogszabály-módosítás óta nem fizetett, de a megye ellátta a gyermekeket, hiszen itt nem szekrényekről van szó, amiket arrébb lehet tenni – nyilatkozta a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója. Bogács Ernő elmondta, az elmaradt évi 94-95 millió forint hiányát és a csökkenő állami normatívát azzal tudták kompenzálni, hogy tavaly 30, idén 44 munkatárstól váltak meg. Mindezt úgy tették, hogy a gyermekek érdekei ne sérüljenek: főként irodai dolgozóktól váltak meg, ám sajnos nevelők is vesztették el munkájukat. – Tisztában vagyok azzal, hogy törvényt sértek, hiszen nem teljesülnek a minimumfeltételek, de nem kérdés számomra, hogy a gyermekeknek ételt és ruhát adjak, vagy megfeleljek az előírásoknak – tette hozzá.
– A szocialista kormány egyik tipikus álintézkedései közé tartozik a gyermekvédelmet érintő jogszabály-módosítás, hiszen csupán áttolták a terhet a terület egyik szereplőjéről a másikra, miközben korlátozták a forrásokat – reagált Nyitrai Imre lapunknak. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, ha a megyék nem elég felelősségteljesek, bekövetkezhetett volna az is, hogy az intézmények bezárásával a gyermekek utcára kerülnek. A Nemfi helyettes államtitkára kiemelte, a kabinet már tavaly felismerte ezt a problémát, és megkezdte az egyeztetéseket. Most abban reménykednek, hogy a felek megegyeznek peren kívül, és egyetlen intézmény sem zárja be kapuit. Nyitrai szerint nem lehet igazságos rendszert teremteni ilyen jogszabállyal. Éppen ezért a Nemzeti Szociális Koncepció keretében a jövőben az állam fedezi majd a gyermekellátás teljes költségét. A koncepcióban foglalt, szociális ágazatot érintő intézkedések 2013-tól lépnek életbe, így várhatóan ettől az időponttól vásárolja meg az állam a szolgáltatást. Jelenleg ugyanis az állami normatíva csak a költségek felét fedezi. – Amint létrejön a Nemzeti Szociális Alap, megoldjuk ezt a problémát is – szögezte le.

Fókuszcsoport. Több figyelmet és forrást érdemelne a gyermekvédelem Soltész Miklós szerint. A szociális ügyekért felelős államtitkár egy szakmai konferencián elmondta, a kormányzat a gyermekek érdekében akarja minden lehetséges eszközzel megerősíteni a családokat és azokat a fiatal párokat, amelyek családalapítás előtt állnak. Megjegyezte, új értékrendre lenne szükség, hogy elég figyelem irányuljon a gyermekekre, különösen azokra, akik saját család nélkül nőnek fel. (M. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.